Mainos

Vihapuhe näkyy äidinkielen oppitunneilla

Äidinkielen opettajat törmäävät oppitunneillaan vihapuheeseen melko usein, Äidinkielen opettajain liitosta kerrotaan. Vihapuhe näkyy erilaisissa kirjoitustehtävissä, mutta sen määrä ei ole liiton mielestä erityisesti lisääntynyt viime vuosina.

Oppilaiden tyypillisimmät ankarat mielipiteet koskevat ruotsin kielen opiskelua ja maahanmuuttajia. ÄOL:n puheenjohtaja Minna Harmanen sanoo, että mielipiteitä tuodaan esiin mielipideteksteissä ja pohtivissa kirjoitelmissa.

– Teksti ei ole samanlaista kuin verkkokeskusteluissa, mutta tietyt mielipiteet ovat hyvin vahvoja ja niitä esitetään ilman perusteita, ikään kuin annettuina.

Liiton mukaan kyseisenkaltaiset kirjoitukset eivät kuitenkaan ole erityisesti lisääntyneet ja "vihapuhe" -termin käyttö voi olla liioiteltua.

– Vihapuhe tässä yhteydessä on ehkä hieman liian voimakas ilmaisu. Voisi sanoa, että kyse on lukkiutuneista mielipiteistä, joita on kiva esittää. Ehkä nuori haluaa myös näyttää siinä omaa kapinaansa. Kyseessä ovat vanhat tutut asenteelliset ilmaukset. Sellaiset kuin "lisää liikuntaa", "kouluruoka on pahaa" tai "pakkoruotsi pois", Harmanen kuvailee.

Myös rasistisia kirjoituksia esiintyy. Opettajan mahdollisuudet puuttua kirjoitteluun ovat kuitenkin rajalliset.

– Opettaja voi kirjoittaa tekstin loppuun jonkin kommentin tai kysyä oppilaalta mielipidettä suoraan. Tietysti jokainen opettaja on myös kasvattaja ja oppilaalle voi sanoa, että ehkä asioista voi olla muuta mieltä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.