Mainos

Vihannesten hinnat ennätystasoa

Vihannesten ja hedelmien hinnat ovat Suomessa nyt ennätystasolla, n. 20 % vuodentakaista korkeammat.

Vihannesten ja hedelmien hinnat ovat Suomessa nyt ennätystasolla. Keskimäärin hinnat ovat viidenneksen vuodentakaista korkeammat, mutta esimerkiksi tomaatit ovat nyt peräti 50 prosenttia kallimpia. Myyjät selittävät huimia hintoja Etelä-Euroopan huonoilla säillä ja kasvitaudeilla.


- Nyt lyödään ihan selvästi hintaennätyksiä, en muista että olisi tomaatti koskaan ollu näin korkeella. Samaten kurkun hinta on näin tähän aikaan vuodesta aika hurja, sanoo Ruoka-Keskon tuoteryhmäjohtaja Jari Simolin.

Ovatko hinnat sitten vaikuttaneet ostopäätöksiin?

- Kyllä, varsinkin kurkun osalta, koska kurkku ollut laadultaan yllättävän huonoa. Siihen hintaan nähden on monta kurkkua jääny ostamatta, Paula Torppa kertoo.

- Ainakin minulla on. Niinku kurkkuakaan en oo ostanu koko talvena, toteaa myös Toini Kervinen.

Myös Tilastokeskuksen lukujen mukaan ero viime vuoden helmikuuhun on hurja.

Tuoreiden vihannesten kuten tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden hinnat ovat nouseet 52 prosenttia, kaalien yli 60 prosenttia. Hedelmienkin hinnat ovat kohonneet neljänneksen.

Kaupan mukaan syy ei ole markkinavoimissa vaan luonnonvoimissa.

- Alkuvuonna on Etelä-Euroopassa ollut erittäin huonot säät, joka on pistänyt siellä tuotantoa alas. Siellä on ollut myös paljon virusongelmia eli kasvitauteja, Simolin kertoo.

Kysyntään hinnat ovat vaikuttaneet yllättävän vähän. Ensi kuussa pitäisi helpottaa, kun Hollannin ja kotomaan vihannekset tulevat markkinoille. Sitä ennen asiakasta odottaa kuitenkin vielä pääsiäisen tuttu hintapiikki.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.