Mainos

Vihaiset eläkeläiset tukkivat kadut Venäjällä

Venäjän eläkeläiset ovat protestoineet joukolla hallituksen lopettamien sosiaalietuisuuksien vuoksi. Arvostelun kärki kohdistuu yhä useammin suoraan presidentti Putiniin.

Venäjällä kymmenet tuhannet eläkeläiset ovat osoittaneet mieltään ja tukkineet katuja kohta viikon ajan. Vuoden alusta astuivat voimaan sosiaalietuuksien leikkaukset, jotka lopettavat monet edut. Eläkeläisten mukaan heidät ajetaan köyhyysloukkuun. Mielenosoitukset uhkaavat laajentua ensi viikolla ja edessä ovat suurimmat protestit Venäjällä vuosikausiin.

Tänään protestoitiin Moskovan lähistöllä, Himkissä. Eläkeläisten mukaan heistä on tehty kerjäläisiä.

- Tämä on kerrassaan hirveää, he ottivat meiltä kaiken mitä oli, meistä tuli kerjäläisiä. haluamme takaisin sen mitä oli, Tamara sanoo.

Tähän asti eläkeläiset ovat voineet mm. matkustaa ilmaiseksi julkisilla liikennevälineillä sekä maksaneet asumiskuluistaan vain osan. Nyt kaikki pitää maksaa itse. Valtio maksaa tukiaisia, mutta ne eivät riitä kattamaan menetettyjä etuja.

- Emme saaneet mitään lisää, ei nostettu palkkoja ei eläkkeitä eikä tukien määrää. En tiedä miten maksan asunnon. Ruokakin kallistuu koko ajan, rahat eivät riitä mihinkään, kertoo Galina.

Nämä mielenosoitukset ovat vasta alkua. leikkaukset koskettavat kymmeniä miljoonia ihmisiä,.jotka alkavat vähitellen tajuta miten ne vaikuttavat heidän elämäänsä.

Eläke on keskimäärin 2000 ruplaa eli reilu 50 euroa. Sen päälle maksetaan lisiä muutama kymmenen euroa. Toimeen siis pitäisi tulla vajaalla sadalla eurolla kuukaudessa.

Noin 20 miljoonan eläkeläisen lisäksi sosiaalietuja leikataan myös lukuisilta muilta. Viranomaisten mukaan Venäjän on aika luopua neuvostoajan jäänteistä. Monille se tarkoittaa köyhyyttä.

- Koko laki on rikos ja se tuli presidentillä, Sergei sanoo.

Näin laajoja mielenosoituksia ei Venäjällä ole nähty vuosikausiin. Arvostelun kärki kohdistuu myös yhä useammin suoraan presidentti Putiniin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.