Mainos

Vievätkö köyhät maat Suomen EU-tuet?

Suomi pelkää EU:lta saatavien alue- ja rakennetukien vähenevän.

Tuet aiotaan kohdentaa jatkossa EU:n köyhimpiin maihin ja tuen kokonaismäärää saatetaan leikata selvästi.

Tässä paineessa Suomi pyrkii puolustamaan omia tukiaan. Komissiota on muistutettu muun muassa harvan asutuksen kriteeristä, joka on kirjattu myös Suomen liittymissopimukseen. Suomen tuista 40 prosenttia tulee tätä kautta.

- Viimeisten kuukausien aikana poliittinen vaikuttaminen on tiivistynyt siihen, että olemme yrittäneet saada pohjoiset harvaan asutut alueet myös tähän raporttiin, kertoo valtiosihteeri Riina Nevamäki Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Komission raportista tiedetään etukäteen myös, että aluetuet halutaan jatkossa suunnata kilpailukyvyn kehittämiseen. Suomessa näin on pitkälti jo nyt.

- Meidän näkökulmasta on hyvä, että myös koko EU: n alueella noudatetaan näitä samoja kriteerejä, joiden mukaan ensisijaisesti alue- ja rakennerahastolla tuetaan elinkeinopolitiikan kehittämistä ympäri Eurooppaa,sanoo Nevamäki.

EU jakaa aluetukia kaikille jäsenmailleen, yhteensä noin 50 miljardia euroa vuodessa.

Suomen osuus on vain murusia, alle puoli prosenttia. Vuodessa se on noin 245 miljoonaa euroa. Eniten tukea saavat Itä- ja Pohjois-Suomi.

Komission raportti on lähtölaukaus kiivaalle taistolle aluetuista. Tarkka esitys vuoden 2014 jälkeisistä tukimääristä eri maille saadaan keväällä.

Katso Anne Sjöholmin juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.