Mainos

Vietnamilaisliigan kiristysjutusta tuomiot

Harvinaisessa kiristysjutussa jaettiin tuomioita tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Kiristysliigan johtajana pidetty vietnamilainen Bui Van Thanh tuomittiin yhdeksi vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Buin vankeusajasta vähennetään viisi kuukautta ja yhdeksän päivää, jotka hän on jo ollut vangittuna tutkimusten vuoksi. Hänet passitetaan suoraan Helsingin lääninvankilaan, koska käräjäoikeus katsoi aiheelliseksi epäillä, että hän jatkaisi rikollista toimintaa vapautuessaan.

Bui tuomittiin törkeistä kiristysyrityksistä sekä laittomasta uhkailusta. Pahoinpitelysyytteet hylättiin, sillä oikeuden mukaan näyttöä siitä, että hän johtajana olisi antanut pahoinpitelykäskyt alaisilleen, ei ollut riittävästi. Kiristysliigan uhkailema Dinh Ba Tuan sai kaksi vuotta ehdotonta vankeutta tapon yrityksestä. Mies yritti kostaa itseensä ja puolisoonsa kohdistuneet uhkailut ja kiristämiset lyömällä liigan johtajaa kokkiveitsellä päähän Casino Ray:ssa. Isku epäonnistui, minkä jälkeen hän potki ja löi Buita. Tämä puolustautui samalla mitalla.

Kuudesta kiristysliigaan kuuluneesta miehestä kolme sai kuuden kuukauden ja yksi seitsemän kuukauden ehdollisen vankeustuomion kahdesta törkeästä kiristysyrityksestä. Yksi sai 60 päivän ehdollisen vankeustuomion laittomasta uhkailusta, ja yhden syyte hylättiin.

Kommandomiehet selvittämättä

Vietnamilaisliiga oli yrittänyt saada ainakin kahdelta pariskunnalta 150000 markkaa kiristämällä. Se uhkaili ensin summan kymmenkertaistumisella ja lopulta pariskuntien viiltelyllä ja tappamisella, jos rahoja ei kuuluisi. Liigan jäsenet olivat pariskuntien tuttuja entuudestaan, ja kiristäminen oli tapahtunut uhrien kodeissa.

Rahavaatimusta tehostivat puhelinsoitot ja toisessa tapauksessa mustiin kommandopipoihin naamioituneet miehet, jotka tunkeutuivat myöhemmin pariskunnan kotiin ja pahoinpitelivät miehen sairaalakuntoon. Naisen he kahlitsivat vaatekaapin oveen kiinni ja ampuivat häntä kohti tyhjällä aseella. Käräjäoikeuden mukaan kommandopipoisten miesten tapausta ei ole selvitetty, eikä niin ollen Buin osuutta pahoinpitelyyn, vaikka hän vieraili pariskunnan asunnossa vain noin 10 minuuttia ennen kommandomiesten saapumista.

Käräjäoikeuden mukaan asianomistajat ovat kertoneet totuuden oikeudessa ja esitutkinnassa, sillä turhan takia he tuskin olisivat asettaneet henkensä vaaralle alttiiksi. Käräjäoikeuden mukaan heitä on syytä uskoa myös siinä, että Bui on herättänyt Suomessa henkiin vanhan vietnamilaisen tavan, jossa yksi isoveli johtaa 10-15 pikkuveljen joukkoa ja käyttää ryhmäänsä rahan hankintaan. Asianomistajat ovat kertoneet Suomen vietnamilaisyhteisön pelkäävän Buita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.