Mainos

Vietnamilaisille ei korvauksia USA:n armeijan kasvimyrkystä

Amerikkalainen vetoomustuomioistuin on päättänyt, että vietnamilaiset eivät voi vaatia korvauksia niin sanotun agent orange -kasvimyrkyn aiheuttamista vahingoista.

Ainetta käytettiin Vietnamin sodan aikana 1960- ja 1970-luvuilla, ja sitä pudotettiin Vietnamiin lähes 70 miljoonaa litraa. Sen avulla tuhottiin alueen satoja sekä tiheää kasvillisuutta, jonka suojassa sissijoukot toimivat. Vietnamilaisten mukaan aine aiheutti myös syöpää ja sikiövaurioita.

Yli kolme miljoonaa vietnamilaista olikin liittynyt joukkokanteeseen useita amerikkalaisia kemiantehtaita vastaan. Kanteessa syytettiin Yhdysvaltain armeijaa kansainvälisen oikeuden ja paikallisten lakien rikkomisesta. Kemianyhtiöt katsottiin osasyyllisiksi, koska ne olivat auttaneet puolustusvoimia.

Mukana vastaajalistalla oli muun muassa sellaisia kemian alan jättiyrityksiä, kuten Dow Chemical ja Monsanto. Yhtiöt vakuuttivat vastineessaan, ettei agent orangen avulla pyritty vahingoittamaan asukkaita, ainoastaan tuhoamaan kasvustoa amerikkalaisjoukkojen turvaamiseksi.

New Yorkissa sijaitseva vetoomustuomioistuin hylkäsi vietnamilaiskanteen alkuviikolla.

Odotettu pettymys

- Osasimme odottaa tätä, koska ei ole helppoa haastaa mahtavia amerikkalaisia yhtiöitä niiden omalla maaperällä ja niiden oman oikeusjärjestelmän parissa, sanoi agent orangen uhreja edustavan järjestön varajohtaja Nguyen Trong Nhan.

Järjestö piti päätöstä kohtuuttomana, puolueellisena ja sopimattomana.

Vetoomustuomioistuimen ratkaisu merkitsee kuitenkin asianajajien mukaan käytännössä sitä, että agent orange -kanteiden aika on ohi - ellei korkein oikeus sitten toisin päätä.

- Uskomme, että uhrien järjestö vie asian korkeimpaan oikeuteen, sanoi vietnamilainen myrkkyasiantuntija, Le Ke Son.

Virallisesti ei vaarallista

Kanteen mukaan pahamaineinen kasvimyrkky aiheuttaa muun muassa sikiövaurioita ja syöpää. Yhdysvallat ei ole koskaan virallisesti myöntänyt, että myrkyssä oleva dioksiini olisi aiheuttanut terveyshaittoja Vietnamissa.

Amerikkalaiset kemianyhtiöt, mukaan luettuna Dow ja Monsanto, maksoivat kuitenkin vuonna 1984 amerikkalaisille Vietnam-veteraaneille 180 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia. Sotilaat olivat valittaneet erilaisista agent orangen aiheuttamista terveysongelmista.

Vietnamissa ainetta on monin paikoin yhä vaarallisen korkeita määriä. Yhdysvaltain ja Vietnamin viranomaiset sekä vapaaehtoisjärjestöt ovat viime vuosina yrittäneet siivota pahiten saastuneita alueita dioksiinista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.