Mainos

Vietnamilaiset muistivat sodan päättymistä

Vietnamin sodan päätöksenä pidetään pohjoisen joukkojen tunkeutumista Saigonin presidentinpalatsiin 30. huhtikuuta 1975. Vuosijuhlallisuudet jatkuvat eri puolilla maata viikonvaihteen ajan.

Vietnamissa vietettiin tänään sodan päättymisen 30-vuotispäivää. Kymmenettuhannet ihmiset kerääntyivät ulkoilmajuhlallisuuksiin eteläisessä Ho Chi Minhin kaupungissa, missä kommunistisen Pohjois-Vietnamin voitto etelästä sinetöitiin 30. huhtikuuta 1975. Vietnamissa "amerikkalaiseksi" kutsuttu sota päättyi silloisen Saigonin presidentinpalatsin valtaukseen.

Pääministeri Phan Van Khai korosti jo muistopäivän aattona, että Vietnam haluaa kääntää katseensa menneestä tulevaan ja tehdä yhteistyötä entisten "hyökkääjien" kanssa. Etelä-Vietnamin rinnalla pohjoista vastaan taistellut Yhdysvallat solmi Vietnamiin diplomaattisuhteet vuosikymmen sitten ja on nyt maan johtava kauppakumppani.

Ho Chi Minhin sotilasparaatissa esiteltiinkin sotaa vähäeleisesti - Saigonin valtauksesta muistutti vain puusta rakennettu hyökkäysvaunun malli, jonka kulkua oli seuraamassa presidentinpalatsin valtaukseen osallistuneita sotaveteraaneja muiden arvovieraiden joukossa. Läsnä oli myös Pohjois-Vietnamin sodanaikaisten joukkojen komentaja, kenraali Vo Nguyen Giap, 94, jonka taktiikka peittosi ensin ranskalaiset ja sitten amerikkalaiset joukot.

Kakkua ja katutanssia

Vietnam esitteli katutapahtumassaan maan kehitystä kuten internetiä ja matkailua, ja mukana oli viihdettäkin kuten tanssityttöjä. Tasan 30 vuotta sitten syntyneiden nautittavaksi oli leivottu valtava täytekakku.

Kaksi kolmannesta vietnamilaisista on syntynyt sodan jälkeen, ja pääministeri Khanin mukaan nuorten harteilla onkin maan kehittäminen. Nuorisolle sota on heidän vanhempiensa historiaa.

Ulkomaisten vieraiden joukossa korkea-arvoisin oli Kuuban puolustusministeri, presidentti Fidel Castron veli Raul Castro.

Kuuban lisäksi Kiina ja Neuvostoliitto tukivat kommunistista Pohjois-Vietnamia, mistä Khan kiitti maita aattopäivän tilaisuudessa.

Kaikkiaan 16 vuotta kestänyt Vietnamin sota vaati arviolta kolmen miljoonan vietnamilaisen sotilaan ja siviilin hengen. Yhdysvallat menetti 58 000 sotilasta kaatuneina. Etelä-Vietnamin johdon antauduttua Etelä- ja Pohjois-Vietnam yhdistettiin virallisesti Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi kesällä 1976.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.