Mainos

Vietnam pois sars-tartuntamaiden listalta

Sars-keuhkokuumetauti on saavuttanut osittain huippunsa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sars-tapaukset lisääntyvät enää vain Kiinassa. WHO posti tänään Vietnamin sars-tartuntamaiden listalta.

Maailman terveysjärjestö WHO poisti tänään Vietnamin sars-tartuntamaiden listalta, kun uusia tartuntoja ei ole ollut 20 päivän aikana. Vietnam oli yksi listan neljästä maasta. Muut ovat Kanada, Kiina (Hongkong mukaanlukien) ja Singapore.

Sars-kuumeen taltuttaminen Vietnamissa on WHO:n mukaan rohkaiseva merkki siitä, että järjestön suosittelemilla torjuntakeinoilla taudin leviäminen voidaan estää. WHO kiitti Vietnamia tehokkaasta yhteistyöstä. Vietnam varoitti kuitenkin, että tauti voi levitä maahan saapuvien matkailijoiden välityksellä.

Sars-kuumeeseen on kuollut koko maailmassa yli 330 ihmistä, joista suurin osa Kiinassa ja siihen kuuluvalla erityishallintoalueella Hongkongissa. WHO:n mukaan sars-tauti on saavuttanut huippunsa Vietnamissa, Kanadassa, Singaporessa ja Hongkongissa muttei vielä Kiinassa.

WHO: Kiinan julkiselta terveydenhuollolta puuttuvat resurssit

Kiinan terveydenhoitojärjestelmällä ei ole voimavaroja käsitellä sars-kuumeen tapaisia tauteja, sanoi WHO:n edustaja Henk Bekedam tänään Pekingissä.

-Kiinan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on saanut liian vähän varoja 20 vuoden ajan, Bekedam sanoi. Hän arveli, että lähivuosina maaseudun terveydenhuoltoon annetaan enemmän varoja.

WHO on huolissaan erityisesti Guangdongin maakunnan naapurimaakuntien tilanteesta. Niistä on kerrottu vain muutamasta sars-tapauksesta.

Kiina ilmoitti tänään kahdeksan ihmisen kuolleen sarsiin ja uusia tartuntoja ilmenneen 203. Pohjoisessa sijaitsevasta Hebein maakunnasta raportoitiin ensimmäiset sars-kuolemantapaukset, samoin Kiinan luoteisosassa sijaitsevasta Gansun maakunnasta. Hongkongista kerrottiin viidestä uudesta sars-kuolemasta ja 14 uudesta tartuntatapauksesta.

Kiinan presidentti Hu Jintao kehotti maan johtoa asettamaan etusijalle talouden kehityksen ja taistelun sars-tautia vastaan, kertoi Kiinan lehdistö tänään. Hu johti kommunistisen puolueen politbyroon kokousta. Kiinan armeijan johto on määrännyt 1200 armeijan lääkintähenkilökuntaan kuuluvaa auttamaan Pekingissä sars-kuumeen leviämisen estämistä. Ensimmäiset heistä saapuivat Pekingin sairaaloihin jo eilen.

Armeijan henkilökuntaa osallistuu myös sars-sairaalan rakentamiseen Pekingin lähiössä. Sairaalaan tulee tuhat vuodepaikkaa.

Kiinalaisen toisinajattelijan Wei Jingshengin mukaan sars-taudin peittelyn on täytynyt olla Kiinan johdon määräys.

Singaporessa ilmoitettiin perjantaina uudesta sars-kuolemantapauksesta, mikä nosti tautiin kuolleiden määrän 22:een. Singaporessa on raportoitu noin 200 sars-tapauksesta.

Hus varautuu sars-uhkaan

Kolmellatoista erillisilmastoiduilla eristyshuoneella Hus on varautunut hoitamaan sarsiin mahdollisesti sairastuvia. Tähän mennessä on testattu 20 sars-epäilyä, mutta yhtään tautitapausta ei ole ilmennyt - vielä.

-Tämä tauti on tullut jäädäkseen ja se tulee rantautumaan Suomeen, mutta ehkä meidän olosuhteissamme tämä ei pääse lehahtamaan sellaiseksi epidemiaksi kuin mitä Kaukoidässä on tapahtunut, arvioi ylilääkäri Martti Vaara HYKS mikrobiologian osastolta.

Tämänhetkisen tiedon valossa sars näyttäisi tarttuvan herkimmin keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin ihmisiin, joilla on ennestään joku perussairaus, arvioivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkärit.

- Osalla potilaista on ollut jokin perusssairaus, joukossa on myös ollut aikaisemmin terveitä henkilöitä ja kuolleisuus tähän asti saatujen kokemusten mukaan on ollut noin 5-10 prosenttia. Tämä prosenttiluku vastaa kuolleisuutta vakavaan keuhkokuumeeseen normaalitilanteessa, kertoo Vaara.

Suomessa mahdollisten tautitapausten ei uskota leviävän enää esimerkiksi sairaalaolosuhteissa, koska koronavirus tuhoutuu muun muassa desinfioinnilla tai lämpökäsittelyllä.

- Emme ole järin huolissamme, että tulisi laboratoriotartuntoja näytteen ottoon tai kliinisen kemian analytiikkaan liittyviä laboratoriotartuntoja., Vaara kertoo.

Kaikki geenimonistukseen perustuvat, niin kutsutut pcr-testit sarsin toteamiseksi tehdään toistaiseksi Husissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 28.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.