Viestintävirasto: Sama hyökkääjä verkkoiskujen takana

Viestintäviraston mukaan kotimaisiin verkkosivustoihin kohdistuneiden hyökkäysten taustalla näyttäisi olevan yksi taho.

Tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa sanoo, että hyökkäykset tulevat ulkomailta tietyltä internetoperaattorilta. Husa ei halua kommentoida sitä, mistä maasta hyökkäykset ovat peräisin.

Hän korostaa, että vaikka itse liikenne tuleekin Suomen rajojen ulkopuolelta, ei se kuitenkaan kerro vielä mitään siitä, onko iskujen takana ulkomaalainen vai kotimainen taho.

– Kyseessä voi olla yksi henkilö tai sitten kourallinen ihmisiä. Hyökkäysten tekniset ominaisuudet ja hyökkäysten voimakkuus ovat olleet kaikissa tapauksissa suurin piirtein samanlaisia. Yhteen ja samaan tahoon viittaa myös se, että kun yhden palveluhyökkäyksen saa torjuttua, niin hyökkääjä ottaa uuden kohteen, sanoo Husa.

Husa arvelee, että motiivina sivujen kaatamiselle on huomionhakuisuus.

– Joku tai jotkut haluavat näyttää, että he pystyvät tällaisen hyökkäyksen toteuttamaan.

Sivut kaatuvat, koska hyökkääjä pommittaa järjestelmällisesti palveluja.

– Palveluihin otetaan niin monesta eri tietokoneesta yhteyttä, että ne ylikuormittuvat.

Viestintävirasto pyrkii nyt koordinoimaan erilaisia vastatoimia hyökkäyksille. Virasto on ollut yhteydessä hyökkäysten kohteisiin sekä heidän teleoperaattoreihinsa.

– Toistaiseksi on riittänyt se, että suodatetaan, eli estetään hyökkäysliikenne, jotta tavalliset käyttäjät pääsevät palveluihin. Lisäksi jatkamme hyökkäysten alkuperän jäljittämistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat