Mainos

Viestintäalan järjestöt paheksuvat kuvaajan kiinniottoa

Journalistiliiton mukaan kiinniotetun kuvaajan ohella myös monet muut journalistit saivat kokea poliisin taholta asiatonta uhkaa ja toimintavapauksien rajoittamista. Journalistiliitto paheksuu poliisin menettelyä ja vaati sisäministeriltä selvitystä tapahtumista.

Suomen Journalistiliitto ja Viestinnän Keskusliitto ovat kirjelmöineet sisäministeri Kari Rajamäelle Suomen Kuvalehden valokuvaajan kiinni ottamisesta. Poliisi otti kiinni valokuvaaja Markus Pentikäisen Asem-kokoukseen liittyneessä mielenosoituksessa Helsingissä 9. syyskuuta.

Journalistiliitto paheksuu menettelyä ja vaatii Rajamäeltä vastauksia poliisin ja viestimien suhteesta sekä sananvapaudesta nouseviin kysymyksiin. Myös Viestinnän Keskusliitto vaatii ministeriötä selvittämään poliisin toiminnan perusteellisesti.

Tapahtumailtana Suomen Kuvalehden valokuvaaja seurasi liittojen mukaan työnsä puolesta, kun poliisi saartoi mielenosoittajat. Tilanteen lauettua valokuvaaja otettiin kuitenkin kiinni ja pidettiin poliisin säilössä yhteensä 18 tuntia, koska hän oli jatkanut kuvaamista poliisin poistumiskäskyn jälkeen. Viestinnän keskusliiton mukaan poliisi oli tietoinen siitä, että valokuvaaja oli lehden palveluksessa.

Liiton mukaan Pentikäisen tapaus on periaatteellisesti vakava, koska kiinniotettu oli tiedotusvälineen palveluksessa oleva journalisti, joka työnsä puolesta oli paikalla raportoidakseen tapahtumista. Liitto korostaa, että vapaa, reaaliaikainen tiedonvälitys on turvattava yhteiskunnallisesti merkittävissä tapahtumissa silloinkin, kun niihin liittyy poliisioperaatioita.

- Kyse on Journalistiliiton jäsenten ja liiton vaalimien periaatteiden kannalta aivan ydinasioista, emme voi painaa asiaa villaisella, sanoo liiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Journalistiliitto kysyi kirjeessään Rajamäeltä, menettelikö poliisi todella oikealla tavalla, kuten viranomaiset ovat sanoneet. Liitto ihmettelee myös, oliko Suomen ja Asem-kokouksen turvallisuuden kannalta välttämätöntä pidättää valokuvaaja ja esittää uhkailuksi koettuja vaatimuksia muille toimittajille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.