Viestintäalaa uhkaa työvoimapula

Viestintäalalla syntyy pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta jo tällä vuosikymmenellä, ennustaa Turun kauppakorkeakoulun Mediaryhmän tutkija Aino-Maria Hansén tuoreessa tutkimuksessaan. Osaajapulaa aiheuttaa esimerkiksi se, että viestintäalan uskotaan kasvavan ja työllistävän enemmän ihmisiä kuin nyt. Tärkein syy uhkaavaan työvoimapulaan on kuitenkin suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle. Henkilökunta on ikääntynyttä monella viestintäalan sektorilla. Noin neljännes toimittajista ja lähes puolet teknisistä toimihenkilöistä jää eläkkeelle lähimmän kymmenen vuoden sisällä. Vain mainostoimistojen ja uusmedia-alan työntekijäkunta ovat nuorta.

Työttömien osaaminen vanhentunutta


Lähivuosina joudutaankin miettimään, kuinka selvitä työvoimapulasta. Tutkimuksen mukaan työttömistä ei juurikaan ole vajeen täyttäjiksi. Alan tekninen kehitys on ollut huimaa, ja viime vuosikymmenen alkupuolen lamavuosina työttömäksi jääneiden ammattitaito on pitkälti vanhentunutta. Hansén arvelee, että ehkä vain noin kolmannes nyt työttömänä olevista on työllistettävissä.

Viestintäyritysten ikääntyneiden työntekijöiden työkyvyn ylläpitäminen nouseekin tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi asiaksi. On eduksi, että työntekijä viihtyy työssään ja kykenee työskentelemään mahdollisimman pitkään. Työkyvyn lisäksi myös työtaidon ylläpitäminen on tärkeää. Tutkimus ennustaa täydennyskoulutuksen merkityksen kasvavan yhä suuremmaksi. Nopeasti muuttuvalla alalla ei enää pärjää kerran hankituilla taidoilla. Uutta opittavaa tulee jatkuvasti.

Koulutuspaikkoja pitäisi lisätä

Hansén suosittelee, että journalistikoulutusta voisi lähivuosina lisätä tulevan työvoimatarpeen paikkaamiseksi. Työvoimatarpeen seurantaa tulisi kuitenkin samalla kehittää, jotta alan koulutustarve osattaisiin määritellä työtilanteeseen nähden oikein. Alan koulutusta pitäisi kehittää käytännönläheisempään suuntaan. Myös viestintäyritysten ja koulujen välisiä yhteyksiä saisi lisätä.

Lisäksi erilaisten viestintäkoulutusta antavien oppilaitosten yhteistyötä kannattaa kehittää, koska yhdessä koulussa ei välttämättä opi kaikkia monipuolistuvalla alalla vaadittavia taitoja. Tutkimuksen mukaan yleissivistystä tullaan silti edelleenkin pitämään tärkeänä ominaisuutena alalla. Siksi toimittajille suositellaan jatkossakin mielellään korkeakoulu- ja vähintään ammattikorkeakoulutasoisia opintoja.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat