Viestinnän luottamuksellisuuden vastuita selkeytetään lailla

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan sähköisen viestinnän tietosuojalakia, joka parantaa yksityisyyden ja viestinnän luottamuksellisuuden suojaa sähköisessä viestinnässä. Lakiesitys selkeyttää myös teleyritysten sekä sähköisen viestinnän palveluntarjoajien vastuita tietoturvasta.

Uusi sähköisen viestinnän tietosuojalaki koskisi teleyritysten lisäksi myös sähköisen viestinnän lisäarvopalvelujen tarjoajia sekä sellaisia toimijoita, jotka hyödyntävät käyttäjien teletunnistetietoja oman toimintansa mahdollistamiseen.

Lakiesitys tarkentaisi myös paikantamispalveluissa käytettävien tietojen käyttöä. Uuden lain myötä esimerkiksi käyttäjien paikantamisen mahdollistavia matkapuhelimen sijaintitietoja voisi hyödyntää ainoastaan käyttäjien etukäteen annetulla suostumuksella. Lakiesityksellä säänneltäisiin myös ei-toivottua suoramarkkinointia ja Internet-palvelun evästeiden käyttöä.

Sähköisen viestinnän tietosuojalailla saatetaan kansallisesti voimaan Euroopan unionin sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi ja osittain rahoituspalvelujen etämyyntidirektiivi. Sähköisen viestinnän tietosuojalailla kumotaan laki yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta.

Liikenne- ja ministeriö on lähettänyt hallituksen esityksen sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi lausuntokierrokselle. Lausuntoja pyydetään noin 300 toimijalta. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukeväällä 2003. Direktiivi tulisi saattaa voimaan ennen lokakuun 2003 loppua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat