Mainos

Vieraslajit aiheuttavat 12 miljardin vahingot Euroopassa

Muualta tulleet vieraslajit ovat suuri uhka Euroopan luonnolle.

Muualta tulleet vieraslajit ovat suuri uhka Euroopan luonnolle. Ne hävittävät alkuperäislajeja ja aiheuttavat tuhoja esimerkiksi viljelyksille. Vieraslajien arvioidaan aiheuttavan Euroopassa 12 miljardin euron taloudelliset vahingot joka vuosi.

Sympaattisen näköinen harmaaorava on aiheuttanut suurta tuhoa Brittein saarilla. Alunperin Pohjois-Amerikasta lemmikiksi tuotu laji uhkaa hävittää kokonaan alkuperäisen punaruskean oravan.

- Kaikkialla, mihin harmaaoravat ovat levittäytyneet, punaoravien määrä on romahtanut, kertoo tutkija Brenda Mayle Iso-Britannian metsäkomissiosta.

Sen lisäksi, että harmaaorava taistelee samasta ruuasta punaoravan kanssa, se levittää vaarallista virustautia. Harmaaoravat eivät itse sairastu tautiin, mutta punaoravat sairastuvat.

Harmaaorava myös jyrsii nuorten puiden kuorta ja aiheuttaa näin metsätuhoja. Tutkijat yrittävätkin epätoivoisesti keksiä keinoja harmaaoravan voittokulun pysäyttämiseksi.

- Ainoa tehokas tapa taistella on poistaa harmaaoravat kokonaan. Siksi pyydystämmekin niitä loukuilla, kertoo tutkija Brenda Mayle.

Vaeltajasimpukka tukkii kastelujärjestelmät

Espanjassa viljelijät puolestaan taistelevat toista vieraslajia, vaeltajasimpukkaa vastaan. Ebre-joen laaksossa viidesosa maissisadosta menetetään, koska vaeltajasimpukat tukkivat kasteluputket.

- Muutamassa viikossa uusi kastelujärjestelmä tukkeutui simpukoiden takia. Olemme joutuneet palkkaamaan kaksi ihmistä puhdistamaan putkia, kertoo viljelijä Santiago Martinez.

Vaeltajasimpukan hävittäminen näyttää mahdottomalta.

- Suljetulla aluella vaeltajasimpukkaa vastaan voidaan vielä taistella. Muualla simpukoiden leviämistä voidaan vain yritää hidastaa, arvioi Vincent Touya Ebren Hydrografisesta yhdistyksestä.

Varoitusjärjestelmä suunnitteilla

Kaikkiaan Euroopassa on 11 000 vieraslajia, joista 1300 on arvioitu haitallisiksi. Vuosittain ne aiheuttavat noin 12 miljardin euron vahingot. EU-komissio etsii nyt kuumeisesti keinoja vieraslajien pysäyttämiseksi. Toimintasuunnitelma on tarkoitus saada aikaan tämän vuoden aikana.

- Keinoista on päästävä sopuun. On saatava aikaan EU:n laajuinen varoitusjärjestelmä vieraslajeista. Sitten on päätettävä, milloin yritämme hävittää vieraslajin kokonaan ja milloin yritämme vain rajoittaa sen leviämistä, sanoo johtaja Ladislaw Miko EU-komission ympäristöosastolta.

Meillä Suomessa vieraslajeja on 600. Esimerkiksi citykanit aiheuttavat pääkaupunkiseudulla suurta vahinkoa istutuksille. Suomessakin valmistellaan vieraslajien torjuntasuunnitelmaa, mutta sen on määrä valmistua vasta ensi vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.