Mainos

"Vientiteollisuus huomioitava syksyn ratkaisuissa"

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toivoo syksyltä maltillista ja pitkäaikaista palkkaratkaisua.

– Se, että saataisiin tilanne rauhoitettua, vältettäisiin lakot ja päästäisiin kaikkia tyydyttävään ratkaisuun, olisi tärkeää, Kuoppamäki arvioi Huomenta Suomessa.

Kuoppamäen mukaan vientiteollisuus on välttämätöntä huomioida ratkaisuissa.

– Vientiteollisuuden toimintaedellytykset pitää turvata. Palkat eivät tule nousemaan, vaikka ei ihan nollaratkaisua tehtäisikään. Emme voi rakentaa kotimaisen ostovoiman varaan. Ratkaisuun pitäisi mennä vientiteollisuuden etukärjellä, Kuoppamäki opastaa.

Kuoppamäki pitää rakenteellisten ongelmien purkamista hyvin tärkeänä ja valittelee poliittisen tahdon puuttumista.

– Näyttää olevan niin, että se, mikä on kirjattu hallitusohjelmaan, pitää vaikka olosuhteet muuttuvat. Esimerkiksi eläkeiän nostaminen ei ilmeisesti tule tapahtumaan tämän hallituksen aikana.

Rakenteellisten uudistusten lisäksi Kuoppamäki pitää palkkoja, verotusta ja kasvavien yritysten lisääntymistä talouden suunnan kääntämisen avainkysymyksinä.

Kuoppamäki ennustaa tavalliselle kuluttajalle useampaa laihaa vuotta.

– Mihinkään suureen tulotason nousuun ei voi varautua muutamaan vuoteen, eikä verotuksessakaan ole odotettavissa keventymistä. Toisaalta korot ovat alhaalla, mikä tulee kuluttajan tilannetta. Tämä on paikallaan polkemista, Kuoppamäki listaa näkymiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.