Mainos

Vienti Venäjälle romahti alkuvuonna

Nahka- ja kenkäteollisuuden mukaan jalkineiden vienti Venäjälle on vähentynyt yli 16 prosenttia alkuvuonna. Suurin syy on Venäjän viennin romahtaminen.

Jalkineita tuotiin Suomeen tammi-toukokuussa vajaan 420 miljoonan markan arvosta. Tämä on runsaat kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tuotujen jalkineiden parimäärä kasvoi vajaaseen 6,8 miljoonaan pariin, mikä on yhdeksän prosentti edellisvuotista enemmän.

Eniten kasvoi vedenpitävien kumi- ja muovijalkineiden tuonti, joissa kasvu oli pareissa mitattuna lähes 65 prosenttia ja myös arvossa mitattuna lähes 45 prosenttia. Eniten tähän ryhmään kuuluvia jalkineita tuotiin Kiinasta, josta tuotiin kaksi kolmasosaa kaikista. Suomeen tuodaan eniten kuitenkin nahkajalkineita.

Nahka- ja kenkäteollisuus ry:n mukaan tuonnin parimäärästä ja arvosta lähes 60 prosenttia muodostuu nahkajalkineista. Tämän ryhmän tuonti kasvoi alkuvuodesta kaksi prosenttia, mutta tuonnin arvo laski kaksi prosenttia. Nahkajalkineita tuotiin eniten, parimäärässä mitanen noin kolmannes Italiasta. Seuraavaksi suurimpia tuontimaita olivat Portugali, Saksa, Espanja ja Kiina.

Vienti laski

Jalkineita vietiin Suomesta tammi-toukokuussa vajaat 690 000 paria eli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viennin arvo oli vajaat 120 miljoonaa markkaa, jossa on pudotusta vajaat kymmenen prosenttia. Vietyjen nahkajalkineiden parimäärässä tapahtui lähes 16 prosentin lasku ja arvossa mitattuna 14 prosentin lasku. Nahka- ja kenkäteollisuuden mukaan lasku on seurausta Venäjän viennin romahduksesta, joka putosi alkuvuonna peräti 86 prosenttia.

Myös Viroon suuntautunut vienti laski lähes viidenneksellä. Suomessa valmistettujen nahkajalkineiden viennin arvo kuitenkin kasvoi Ruotsiin 25 prosenttia, Saksaan 14 prosenttia ja Tanskaan 34 prosenttia. Nahkajalkineiden osuus koko suomalaisesta jalkineviennistä on noin kaksi kolmasosaa.

Vedenpitävien kumi- ja nahkajalkineiden ryhmässä sekä viennin arvo että määrä lisääntyivät alkuvuonna parimäärässä mitattuna runsaat 28 prosenttia ja arvossa mitattuna 49 prosenttia. Vahvimmin kasvoi vienti Ruotsiin, peräti 80 prosenttia. Suomessa valmistettujen jalkineiden määrä kasvoi kaikkiaan neljä prosenttia vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Laukkuja tuotiin Kiinasta

Laukkuja tuotiin Suomeen runsaan 100 miljoonan markan arvosta, jossa oli kasvua edellisvuoteen lähes 12 prosenttia. Suurin osa laukuista tulee edelleen Kiinasta, jonka osuus tuonnin kokonaisarvosta 43 prosenttia.

Suomesta vietiin alkuvuonna laukkuja vajaan 22 miljoonan markan arvosta. Viennin arvo aleni edellisvuodesta nelisen prosenttia. Tärkeimpiä vientimaita olivat Ruotsi, Viro, Norja, Venäjä ja Saksa. Vienti Venäjälle laski vain kahdeksan prosenttia. Sen sijaan Saksan vienti kaksikertaistui.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.