Mainos

Vienti supistui prosentin tammi-toukokuussa

Viennin arvo jäi toukokuussa kaksi prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten. Koko alkuvuoden aikana vienti supistui tullihallituksen mukaan prosentin.

Viennin arvo laski toukokuussa 4201 miljoonaan euroon eli jäi kaksi prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten. Tammi-toukokuussa Suomen vienti kohosi 19 080 miljoonaan euroon. Toukokuun ulkomaankauppa sujui varsin tarkoin ennakkotietojen mukaisesti ja kauppataseen ylijäämä nousi 1315 miljoonaan euroon.

Tuonnin arvo pieneni toukokuussa seitsemän prosenttia viime vuodesta ja oli 2 886 miljoonaa euroa. Koko alkuvuoden aikana tuonnin arvo kasvoi ulkomaankappatilaston mukaan kaksi prosenttia. Tuonti nousi tammi-toukokuussa 15094 miljoonaan euron.

Kauppataseen ylijäämä kohosi 3986 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 4508 miljoonaa euroa. Vaikka viennin arvo supistui vuositasolla kaksi prosenttia, kasvoi se kolmantena perättäisenä kuukautena edelliseen kuukauteen verrattuna. Tuonti supistui myös pariin edelliseen kuukauteen verrattuna.

Toukokuussa vientiä kasvattivat erityisesti Italiaan toimitettu risteilyalus sekä öljytuotteet. Sähköteknisten tuotteiden sekä koneiden ja laitteiden vienti sen sijaan jäi selvästi viime vuoden toukokuuta vähäisemmäksi. Koneiden ja laitteiden vienti on ollut supistuvalla uralla jo lähes vuoden ajan.

Vienti EU:n ulkopuolelle supistui alkuvuoden aikana neljä prosenttia 8 375 miljoonaan euroon.Tuonnin arvo unionin ulkopuolelta kasvoi seitsemän prosenttia 6 881 miljoonaan euroon. Ulkokaupan ylijäämä oli 1 495 miljoonaa euroa.

Suurimmat vientimaat olivat tammi-toukokuussa Saksa, Ruotsi ja Britannia. Niiden osuudet Suomen koko viennistä olivat 11,9 prosenttia, 10,3 prosenttia ja 8,8 prosenttia. Yhdysvaltain osuus koko viennistä oli 7,3 prosenttia. Viidenneksi suurin vientimaa oli Venäjä, jonka osuus viennistä kohosi 6,6 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.