Vienti kasvoi marraskuussa peräti 19 prosenttia

Suomen ulkomaankaupan kasvu oli marraskuussa vahvinta neljään vuoteen. Vienti kohosi marraskuussa 4,6 miljardiin euroon. Kännyköitä vietiin tammi-marraskuussa ennätysmäärä.

Suomen vienti nousi marraskuussa lähes viidenneksen suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Viennin arvo kasvoi Tullihallituksen kuukausikatsauksen mukaan peräti 19 prosenttia eli 2 prosenttiyksikköä ennakkotietoja enemmän.

Ulkomaankaupan kasvu oli marraskuussa suurin lähes neljään vuoteen. Edellisen kerran Suomen ulkomaankauppa oli yhtä vahvassa kasvussa vuoden 2000 joulukuussa.

Vienti kohosi marraskuussa 4598 miljoonaan euroon. Tuonti kasvoi samaan aikaan 18 prosenttia 3628 miljoonaan euroon. Käytännöllisesti katsoen kaikki viennin ja tuonnin tärkeät tavararyhmät olivat vahvassa kasvussa. Sekä vienti että tuonti olivat 88 miljoonaa euroa ennakkotietoja suuremmat.

Kauppataseen ylijäämä nousi marraskuussa 971 miljoonaan euron, kun se vuotta aiemmin oli 801 miljoonaa euroa. Vientiä kasvatti marraskuussa ennen kaikkea metallien perusteollisuuden, puhelinlaitteiden, kemian teollisuuden ja moottoriajoneuvojen viennin kasvu. Tuonnin kasvualat olivat Tullihallituksen ulkomaankauppakatsauksen mukaan pitkälle samoja kuin viennissä.

Tammi-marraskuussa viennin arvo nousi 42517 miljoonaan euroon eli 4 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Tuonnin arvo kasvoi samaan aikaan 9 prosenttia 33505 miljoonaan euroon.

Kauppataseen ylijäämä nousi tammi-marraskuussa 7503 miljoonaan euroon, kun ylijäämä vuotta aiemmin oli 9012 miljoonaa euroa.

Matkapuhelimia vietiin ennätysmäärä

Matkapuhelimien vienti Suomesta nousi jo tammi-marraskuussa uuteen kaikkien aikojen ennätykseen.

Matkapuhelimia vietiin tullin ulkomaankauppatilaston tietojen mukaan ulkomaille 29,3 miljoonaa, kun vientiin koko vuonna 2003 meni 28,7 miljoonaa matkapuhelinta. Mikäli puhelimia vietiin joulukuussa yhtä vilkkaasti kuin marraskuussa, saattoi koko vuoden vienti nousta reippaasti yli 33 miljoonaan matkapuhelimeen.

Suomesta vietiin marraskuussa 4,1 miljoonaa matkapuhelinta. Puhelinlaitteiden viennin arvo kasvoi Tullihallituksen ulkomaankauppatilaston tietojen mukaan marraskuussa, kun se vielä lokakuussa laski. Viennin arvo nousi 424,5 miljoonasta eurosta 547,9 miljoonaan euroon.

Puhelinviennin lähes neljänneksen kasvu veti koko sähkötekniikan viennin marraskuussa 17 prosentin kasvuun. Alkuvuoden viennin arvon laskun vuoksi puhelinlaitteiden viennin arvo jäi tammi-marraskuussa kuitenkin 9 prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin.

Matkapuhelimien viennin arvo kohosi tammi-marraskuussa 3893,1 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 4577,2 miljoonaa euroa. Koko vuonna 2003 matkapuhelimien viennin arvo nousi 5007 miljoonaan euroon.

Metallit, koneet ja laitteet viennin kärjessä

Metalli-, kone- ja kulkuneuvoteollisuuden vienti kasvoi marraskuussa yli kolmanneksen edellisvuodesta. Metallien perusteollisuuden viennin arvo puolitoistakertaistui vientihintojen nousun vuoksi.

Moottoriajoneuvojen vienti kasvoi kahdella kolmanneksella. Kone- ja laitevienti kasvoi 17 prosenttia nosto- ja lastauskoneiden, kaivuukoneiden ja moottoreiden ansiosta. Perusmetallien, moottoriajoneuvojen ja kemian teollisuuden vienti kohosi marraskuussa kaikkien aikojen suurimpaan kuukausiarvoon.

Tammi-marraskuussa metallien perusteollisuuden vienti kasvoi yli kolmanneksen, kone- ja laitevienti 12 prosenttia ja moottoriajoneuvojen vienti lähes viidenneksen. Autoja vietiin tammi-marraskuussa 43951, kun vienti vuotta aiemmin oli 36546 autoa. Marraskuussa autovientivienti nousi 3114 autosta 6937 autoon.

Metsäteollisuuden vienti kehittyi tammi-marraskuussa kaksijakoisesti. Paperiteollisuuden viennin arvo kohosi 4 prosenttia, mutta mekaanisen metsäteollisuuden viennin arvo laski 5 prosenttia. Tammi-marraskuussa molempien viennin arvo pysyi samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Kemianteollisuuden vienti kasvoi marraskuussa 39 prosenttia ja tammi-marraskuussa 13 prosenttia. Lähes kaikki tuonnin päätoimialat olivat marraskuussa vahvassa kasvussa.

Raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuonti kasvoi yli viidenneksen. Tuontia kasvatti mm. metallien perusteollisuuden tuonnin puolitoistakertaistuminen ja lähes viidenneksen nousu kemiallisten tuotteiden tuonnissa.

Energiatuotteiden tuonti kasvoi 53 prosenttia lähinnä raakaöljyn hinnan nousun ja tuontimäärän kasvun vuoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat