Viennin kasvu jatkui toukokuussa

Toukokuussa kasvoi etenkin metallin, öljytuotteiden sekä koneiden ja laitteiden vienti.

Suomen viennin voimakas kasvu jatkui Tullihallituksen ennakkotietojen mukaan toukokuussa. Tavaraviennin arvo nousi 5,6 miljardiin euroon eli kaikkien aikojen neljänneksi suurimmaksi. Metallien sekä koneiden ja laitteiden vienti vetivät edelleen ulkomaankaupan kasvua.

Viennin arvo kasvoi tänään julkistettujen tietojen mukaan 8 prosenttia vuotta aiemmasta. Tuonti kasvoi samaan aikaan 5 prosenttia. Tuonnin arvo nousi 5,1 miljardiin euroon. Kauppataseen ylijäämä kohosi 435 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 272 miljoonaa euroa.

Alkuvuonna eli tammi-toukokuussa viennin arvo nousi 10 prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin eli 27,3 miljardiin euroon. Tuonti kohosi 24,2 miljardiin euroon, missä oli kasvua 9 prosenttia. Kauppataseen ylijäämä kasvoi 0,5 miljardia euroa 3,1 miljardiin euroon.

Voimakkaimmin toukokuussa kasvoi metallien, öljytuotteiden sekä koneiden ja laitteiden vienti. Sähkökoneiden ja laitteiden vienti pysyi ennakkotietojen mukaan edellisvuoden tasolla. Paperin ja pahvin vienti puolestaan supistui vuotta aiemmasta.

Viennin arvo laski toukokuussa huhtikuusta, jolloin alus- ja porauslauttatoimitukset sekä raudan, teräksen ja nikkelin vienti vetivät sen kaikkien aikojen suurimmaksi. Viennin arvo nousi huhtikuussa hieman yli 6,0 miljardiin euroon. Vienti oli hieman toukokuuta suurempi myös maaliskuussa ja viime vuoden marraskuussa.

Eniten kasvoi sekä toukokuussa että koko alkuvuonna Suomen kauppa muiden Euroopan unionin jäsenmaiden kanssa. Vienti kasvoi alkuvuonna 12 prosenttia ja tuonti 9 prosenttia. Ulkokaupan vienti kasvoi 8 prosenttia ja tuonti 10 prosenttia. EU:n osuus Suomen viennistä oli alkuvuonna 57 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat