Mainos

Vieläkö lisää palkintoja Sofi Oksaselle?

Kirjailija Sofi Oksanen rientää palkintogaalasta toiseen.

Sofi Oksanen ottaa tänään Islannissa vastaan Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon. Palkinto on lähes 50 000 euroa.

Sen lisäksi tänään ja huomenna ratkeaa, saako hän myös jonkun Ranskan merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista: Oksasen Puhdistus-teos on ehdokkaana sekä tänään Pariisissa jaettavan Prix Féminan että huomenna jaettavan Prix Médicis -palkinnon käännösromaanikilvassa.

Loppukuusta selviää, saako Oksanen myös EU:n kirjallisuuspalkinnon, johon Puhdistus on ehdolla yhtenä kuudestatoista romaanista.

Jo Ranskan suurimman kirjakauppaketjun Fnacin palkinnon saanti syyskuussa oli Sofi Oksaselle saavutus, joka takasi valtavan myynnin ympäri Ranskaa. Tänään ja huomenna jaettavat Prix Fémina ja Prix Médicis kuuluvat Ranskan kuuden suuren, merkittävimmän ja arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon joukkoon. Niiden huomioarvo on valtava.

Vuonna 1904 perustetun Prix Féminan tuomaristo koostuu kokonaan naisista, mutta palkinto jaetaan sukupuoleen katsomatta. 80-luvulta lähtien Prix Fémina on annettu myös käännösromaanille. Yksi sen saajista on ollut Ian McEwan, johon Sofi Oksasta verrataan ranskan käännöksen takakannessa.

Prix Médicis on ollut jaossa vuodesta 1958, ja sen käännösromaanipalkinnonsaajia ovat olleet muun muassa Umberto Eco ja Paul Auster. Prix Féminan voittaja julkistetaan tänään iltapäivällä Pariisissa.

(MTV3)

Sofi Oksanen toimittaja Kari Lumikeron haastattelussa:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.