Vieläkö lääkärit peittelevät toistensa mokia?

Takana ovat ajat, kun lääkäri teki hoitovirheen ja virkaveli pelasti tilanteen – tai auttoi kollegaansa peittelemään tekoja. Näin uskoo ainakin Suomen Potilasturvallisuusyhdistyksen puheenjohtaja, johtava ylilääkäri Ermo Haavisto Kymenlaakson sairaanpiiristä.

– Terveydenhuollossa oli valitettavasti aiemmin vallalla tietynlainen hyssyttely- tai salailumentaliteetti, ja raa'asti sanottuna lääkärit hautasivat toistensa virheitä. Lisäksi ajateltiin usein, että jotkin vaaratilanteet kuuluvat asiaan eikä niille voi mitään. Nyt virheet nostetaan kollegiaalisuuden nimissä yhä useammin esiin, Haavisto arvioi.

Jos yksittäinen terveydenhuollon ammattilainen ei pysty jostain syystä hoitamaan potilasta, Haaviston mukaan on epäammattimaista jättää hänet yksin tai jopa peitellä hänen tekemisiään. Myös potilaiden tulee voida kokea kollegiaalisuus myönteisenä asiana.

– En osaa enää sanoa ihan tarkkaan, miten paljon toisten mokia vielä peitellään, mutta muutos on alkanut. Se vie kuitenkin pitkään. Meillä on esimerkiksi lentoturvallisuudesta aika paljon kokemuksia siitä, miten turvallisuuskulttuuri on omavalvonnan ansiosta muuttunut. Lentoturvallisuuden piirissä toimivat kouluttajat ja opettajat kertovat, että muutos kestää 20 vuotta. Terveydenhuollossa olemme ehkä matkan puolivälissä.

Tilanne vaihtelee myös alueittain varsin paljon. Suomessa on Haaviston mukaan jo monia alueita ja organisaatioita, joissa potilasturvallisuus on nostettu jopa strategiseksi menestystekijäksi ja se näkyy kaikessa tekemisessä. Näin on muun muassa Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

– Sitten on alueita jotka tulevat perässä, sanoisinko näin, Haavisto muotoilee.

Pillereiden napsija: Tiedä lääkityksesi

Potilasturvallisuutta heikentää Haaviston mukaan Suomessa vielä tiedon ja osaamisen puute – ja se koskee myös potilaita.

Potilaiden pitäisi Haaviston mielestä tietää ainakin oma lääkityksensä.

– Nyt tilanne ei ole ollenkaan sellainen. Monesti potilaat – varsinkin ne, joilla on useita lääkkeitä käytössä – eivät tiedä lainkaan, minkä nimisiä lääkkeitä he ottavat ja kuinka paljon. Usein potilaat muistelevat, että "se on sellainen pieni vaaleanpunainen pilleri, jota otan ehkä kaksi tai kolme kertaa päivässä". Tämä heikentää potilasturvallisuutta selvästi.

Lääkäriä saa opastaa

Potilaiden olisi myös uskallettava ottaa esiin hoidon aikana kohtaamiaan epäkohtia.

– Olemme yrittäneet korostaa esimerkiksi sitä, että infektioiden torjunnassa yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvä käsihygienia. Jos potilas huomaa, että häntä tutkimaan tuleva hoitaja tai lääkäri ei käytä käsineitä tai käsidesiä ennen tutkimusta, hänen olisi uskallettava huomauttaa siitä ilman, että se vaikuttaa hänen hoitoonsa.

Lue myös:

    Uusimmat