Mainos

Vielä ehtii äänestää - tästä perustiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano seuraaviksi viideksi vuodeksi ratkeaa tänään, kun suurin osa EU-maista valitsee edustajansa EU-parlamenttiin.

Suomessa äänestyspaikat sulkeutuvat kello 20. Illalla selviää, ketkä 13 meppiä edustavat Suomea europarlamentissa seuraavan viisivuotiskauden ajan. Ehdokkaita on yhteensä 251.

1. Miten valitsen ehdokkaan?

Valitse itsellesi sopiva ehdokas MTV Uutisten vaalikoneen avulla.

2. Missä voin äänestää?

Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa. Mikäli kortti on hävinnyt, soita oikeusministeriön maksuttomaan palvelunumeroon 0800 9 4770.

3. Miten äänestän?

Mene virkailijan luokse ja esitä henkilöllisyystodistuksesi. Merkitse äänestyskopissa kynällä äänestyslippuun selkeästi sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Ehdokkaan numeron näet ehdokaslistojen yhdistelmästä. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

Lähde (kohdat 2 ja 3): Vaalit.fi

Europarlamenttiin valitaan näissä vaaleissa kaikkiaan 751 meppiä. Osa EU-maista äänesti jo aiemmin, mutta kaikkien maiden tulokset julkistetaan tänä iltana. Tuloksiin perustuvia arvioita uuden parlamentin kokoonpanosta aletaan julkaista vasta puolenyön jälkeen. 

Kuka voittaa?

Odotus on, että nationalistiset ja populistiset ryhmät menestyvät monissa EU-maissa. Niiden on povattu saavan kaikkiaan yli 20 prosenttia uuden parlamentin paikoista. Kyseessä on kuitenkin hyvin hajanainen joukko, jonka odotetaan jakaantuvan useisiin ryhmiin parlamentin oikealle ja vasemmalle laidalle.

Konservatiivipuolueista koostuvan EPP:n ennakoidaan säilyttävän asemansa parlamentin suurimpana ryhmänä. Kisa toiseksi suurimman ryhmän eli sosialistien kanssa tulee kuitenkin olemaan tiukka.

Vaalien alla tehdyissä kyselyissä EPP:llä on vain vajaan 20 paikan kaula. Jos ero jää pieneksi, suurin ryhmä voi selvitä vasta myöhemmin, kun ryhmät alkavat järjestäytyä. Eri arvioiden mukaan vajaat parikymmentä meppiä saattaa siirtyä vaalien jälkeen sosialisteista tai EPP:stä muihin ryhmiin.

EPP on asettanut luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin kärkiehdokkaakseen komission uudeksi puheenjohtajaksi. Jos puolue voittaa vaaleissa selvästi, Junckerilla arvioidaan olevan hyvät mahdollisuudet tehtävään.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.