Videoneuvottelut auttavat potilasta

Telepsykiatriasta on saatu hyviä kokemuksia Pohjois-Suomessa. Pitkien etäisyyksien alueella videoneuvotteluyhteydet mahdollistavat sen, että mielenterveyspotilaat saavat hoitoa entistä helpommin lähellä kotiaan. Lisäksi telepsykiatria lievittää pitkiä hoitojonoja ja säästää kustannuksia.

Pohjois-Suomessa telepsykiatrista palveluverkkoa on kehitetty jo vuodesta 1995 lähtien. Erikoissuunnittelija Marja-Leena Kuusimäki Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että telelääketiede on monella erikoisalalla nopeasti kehittyvä teknologian alue.

Videoneuvottelu ei korvaa lääkärin ja potilaan kohtaamista kasvokkain. Kuusimäen mielestä se on kuitenkin parempi kuin ei mitään yhteyttä tai minkäänlaista hoitoa. Erikoissuunnittelija Marja-Leena Kuusimäki toivookin, että videoneuvottelut tulisivat kansalaisille tutuiksi, jotta he tarpeen tullen osaisivat kysyä vaihtoehtoa myös oma-aloitteisesti.

Menetelmä on tullut jäädäkseen ja yleistyy jatkossa entisestään myös tekniikan kehittyessä. Videoyhteyksiä käytetään paitsi potilastyöhön myös muun muassa etäluentoihin, työnohjaukseen ja hallinnollisiin neuvotteluihin. TEL-psyko -projektin aikana on esimerkiksi kehittynyt 10-15 paikkakunnan välinen täydennys- ja jatkokoulutusverkosto.

Lue myös:

    Uusimmat