VIDEO: Uusi laite käräyttää kuljettajan rikkeet ja auton laiminlyönnit

Rekisterikilpien lukija poliisin tärkeä työväline ratsiassa 3:20

Tämänpäiväisessä liikennenopeuksien suurvalvontakampanjassa on mukana poliisin koko kalusto. 

Ylikonstaapeli Ari Kauppinen Helsingin poliisista kertoo, että poliisimiesten ja -naisten lisäksi valvontaa suorittavat kaikki mahdolliset tekniset apuvälineet.

– Meillä on käytössä autoja ja moottoripyöriä. Kameratolpat eli kansankielellä peltipoliisit toimivat.

Suuremmilla väylillä nopeusvalvontaa suorittavat myös kamera-autot. 

– Ne ovat pakettiautoja, joissa on kamera ja mies mukana. Kamera-auto kuvaa liikennevirtaa ja ottaa kuvan kun tietty nopeus ylittyy. Siitä lähtee sitten sanktio, joko huomautus tai rikesakko tai tarvittaessa vakavampaa, Kauppinen kertoo. 

Kamera-auto on siis kuin liikuteltava kameratolppa, joka ajetaan kulloinkin haluttuun paikkaan. Koko maassa niitä on kaytössä 20, Helsingissä kaksi. Poliisi on kamera-autoon erittäin tyytyväinen.

– Sillä saadaan käsiteltyä tosi iso liikennevirta eikä tule pysäytysongelmaa. Esimerkiksi isolle väylälle pysäytys on vaarallista jopa meillekin, Kauppinen sanoo.

Tekniset välineet korvaamaton apu   

MTV Uutiset seurasi poliisin superratsiaa aamulla Helsingissä.

Pasilan Veturitiellä nopeutta mitanneessa tutka-autossa oli käytössä myös uusi laite, joka tarkastaa automaattisesti ohi ajavien ajoneuvojen rekisterikilvet.

Rekisterikilpien lukulaite on Helsingin poliisin ylikonstaapelin Jari Nordin mukaan ollut käytössä puolisen vuotta. Se rekisteröi ylinopeudet, mutta tarkastaa samalla myös muut mahdolliset  ajoneuvooon kohdistuvat huomautuksen aiheet.

– Rekisterikilpien lukulaite kertoo meille esimerkiksi sen, onko autossa katsastus pielessä tai verot maksamatta tai kuljettajalla tai haltijalla jotain muuta pielessä. Laite antaa meille tiedon siitä, että kyseistä autoa tai kuljettajaa kannattaa katsoa vähän tarkemmin, ylikonstaapeli Nord selvittää.

Aamun työmatkaliikenteessä sakkoja kirjoitettiin Pasilan tarkastuspisteessä "tavallinen määrä". 

Vanhempi konstaapeli Pasi Sahari Helsingin poliisista kertoo, että nopeudet näyttävät viime aikoina muuttuneen yleisesti maltillisempaan suuntaan.

– Poliisi pyrkii valvomaan nopeutta päivittäin, joko pienemmissä tai isommissa operaatioissa. Viimeisen vuoden aikana on ollut havaittavissa, että vauhdit pysyvät inhimillisinä. Johtunee joko poliisin valvonnasta, tai sitten siitä, että ihmiset ovat alkaneet itse ajatella asiaa, Sahari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat