VIDEO: Tämä voi kieliä faskian toiminnan häiriöstä

Jos kehoa kiristää ja kolottaa, syy saattaa löytyä lihaskalvosta eli faskiasta. 

– Faskia on koko ihmisen kehon kattava sidekudosverkko, se toimii voimaa välittävänä siltana nivelten yli. Se on hyvin tiheään hermotettu rakenne, ja sen tärkein tehtävä ihmisen kehossa on liikkeen säätely. Eli koordinaatio, tasapaino ja 30 prosenttia lihastemme voimansiirrosta tulee faskiarakenteen kautta, Studio55.fi-lähetyksessä vieraiilut fysioterapeutti Anne Puranen kertoo.

Faskia on kolmikerroksinen rakenne, ja sen kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden. Välissä on liukastusaineena hyaluronihappoa – samaa ainetta, mitä iho tarvitsee pysyäkseen joustavana. Faskia yhdistää samaan suuntaan voimaa tuottavia lihaksia ketjuiksi. 

– Kaikilla liikesuunnilla on sitä liikettä koordinoiva, oma ketju. Ketjun toiminta on välttämätöntä, että lihastemme tuottama voima välittyy eteenpäin, Puranen sanoo.

Faskioiden liikkuminen voi estyä rasituksen, tulehduksen tai vaikka leikkausarven vuoksi. Myös nivelrikko voi aiheuttaa kalvokerrosten toisiinsa liimautumisen – tästä seuraa välittömästi liikerajoite.

– Se on sama asia, kuin jos liimaisit puseron kiinni kylkeen, ja lähtisit hakemaan sivutaivusta, niin totta kai se kiristää ja tuottaa kipua.

Estynyt liike voi aiheuttaa myös voimantuotto-ongelmia sekä mahdollisesti vaikuttaa tasapainoon.

Purasen mukaan faskian toiminnan häiriötä on syytä epäillä esimerkiksi ilman järkevää syytä pitkään jatkuneen kivun tai liikerajoitteen kohdalla. Häiriöitä on paras hoitamaan faskiaaliseen manipulaatioon erikoistunut terapeutti. 

– Yritän saada sinne kalvokerrosten väliin hyaluronihappoon kitkan avulla lämpöä, jolloin happo muuttuu juoksevammaksi ja toimii liukastusaineena paremmin, itsekin hoitoa tekevä Puranen kertoo.

Kuinka monta hoitokertaa faskiahoitoa riittää? Kuinka paljon liikutaa ikääntyvän tulisi kunnon ylläpitämiseksi harrastaa? Entä kuinka mitata omaa kuntoa kotona? Katso koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja