VIDEO: Tällaista rojua merenpohjasta löytyi Helsingissä

Sukeltajat nostivat rojua merestä 2:02

Nelisenkymmentä harrastajasukeltajaa Helsingin seudulta päätti näyttää ihmisille, millaista rojua merenpohjasta löytyy. Helsingin Tokoinrannassa järjestettiin tänään tapahtuma, jossa sukeltajat nostivat merestä löytämiänsä esineitä.

Neljä tuntia kestäneen tapahtuman aikana 38 sukeltajaa nosti yhteensä 250 kilogrammaa erilaista rojua ja jätettä Eläintarhanlahden venesataman alueelta. Sukeltajien työ ei ollut helppoa, sillä näkyvyys Eläintarhanlahdessa on erittäin heikko.

Tokoinrannassa nostettiin 250 kiloa romua 0:51

- Idea lähti yksinkertaisesti siitä, että mitä enemmän täällä sukeltaa, niin sitä surullisemmaksi tulee, kun näkee, missä tilassa nämä vedet ja merenpohjat ovat. Osaan ainakin pystyttäisiin melko yksinkertaisin toimenpitein myös vaikuttamaan, Aware Helsinki 2014 -tapahtuman vastaava toimitsija Tiina Järvilehto kertoo.

Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta Itämeren, maailman saastuneimman meren, tilasta.

Sukeltajien löydösten perusteella kaikkia meren tilanne ei kuitenkaan juuri hetkauta. Tokoinrannasta löydettiin muun muassa kaksi auton akkua ja muuta ongelmajätettä.

- Siellä on lyijyä, siellä on raskasmetalleja, haitallisia aineita. Ja se mitä kasataan tänään tähän, on lähes kirjaimellisesti pisara meressä. Tällaista on joka puolella. Kyllä sillä on iso vaikutus, Pöyry Finlandin ympäristöliiketoiminnan johtaja Jaana Tyynismaa sanoo.

Tyynismaan mielestä ihmisten piittaamattomuus on ällistyttävää.

- Jos eläisimme 70-luvulla, niin silloinhan ei tällainen ympäristökasvatus ollut sellaista kuin se on nyt, mutta tätä tapahtuu koko ajan. Minun mielestäni on käsittämätöntä, että ihmiset voivat tiputtaa käsistään tuonne mereen ihan mitä tahansa.

Sukeltajat löysivät merestä muun muassa polkupyörän, roskasäiliön, veneen osia, liikennemerkin, muovikasseja ja -pulloja, mattoja, muoviaterimia, huonekaluja, astioita, kodin elektroniikkaa, autonrenkaita, vaatteita ja kenkiä. Kaikkein eniten merestä löytyi lasipulloja.

Esimerkiksi muovi ja lasi voivat säilyä lähes muuttumattomina merenpohjassa hyvin kauan.

- Tuolla vedessä nämä hajoamisolosuhteet ylipäänsä ovat sellaiset, että kaikki hajoaa todella hitaasti. Sehän on sellainen prosessi, jossa tarvitaan happea ja sitä ei usein paljoakaan ole, koska roju on siellä pohjalla. Esimerkiksi lasihan on sellainen, että ei sille käytännössä mitään tapahdu, Tyynismaa kertoo.

Roju muuttui taiteeksi

Sukeltajien maalle nostama roju taipui tilataideteokseksi taitelija Kristiina ”Tikke” Tuuran käsittelyssä. Tuuran mukaan teoksen päätarkoitus oli saada ihmiset ajattelemaan.

- Jos nämä tavarat kannettaisiin vain jätelavalle, niin kukaan ei näkisi niiden määrää eikä pysähtyisi ajattelemaan, Tuura sanoo.

 Tuuran mielestä esimerkiksi merenpohjasta löytynyt jo hapertunut vesipannun kansi ja vanha aukiolokyltti olivat sympaattisia löytöjä.

- Sellaisethan ovat aina koskettavia. Toisin kuin esimerkiksi tämä viina- ja olutpullojen määrä, joka ei ole mikään sydäntä lämmittävä, Tuura toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat