Mainos

VIDEO: Tällainen on poliisin uusi mellakka-auto - MTV Uutiset pääsi tutustumaan

Poliisi on saanut käyttöönsä uudenlaisen, suojakuorella varustellun auton, jota voidaan käyttää esimerkiksi mellakkatilanteissa.

MÖRKÖ 1

Joukkojenhallintakäyttöön tuunattu Mercedes Sprinter 519 -kuorma-auto.

Paikkamäärä 1+7.

Auton oma massa 3200 kiloa.

Kolmen litran dieselmoottori.

Moottorin teho 140 kilowattia.

Kulkee suurimmillaan noin 150 kilometriä tunnissa.

Auto maksaa suunnilleen saman verran kuin tavallinen maija eli noin 80 000 euroa.

Helsingin poliisilaitoksen käyttöönsä saama ajoneuvo on lempinimeltään Mörkö 1. Autoja on tarkoitus hankkia kaikkiaan yhdeksän kappaletta eri poliisilaitosten käyttöön.

- Oleellinen erikoispiirre on tämä kuorisuojaus, joka on tehty kaikkialle auton ympärille. Kyseessä on eräänlainen muovipinnoite, tuotenimeltään gepax 8000. Lisäksi ikkunat ovat iskunkestävää lasia, kertoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta.

Mellakkatilanteessa auton turvallisuutta lisää se, että se on suurempi kuin tavallinen poliisimaija. Siten esimerkiksi auton kaataminen on mahdotonta.

Mellakka-autot on hankitaan osana vaativien tilanteiden ryhmille suunniteltua varustusta. Varusteilla on tarkoitus varautua esimerkiksi Pariisin ja Kööpenhaminan terrori-iskujen kaltaisiin tilanteisiin.

Uudet varusteet tulevat käyttöön Helsingin Karhu-ryhmälle ja alueellisille VATI-ryhmille. Niiden hankintaan poliisille on myönnetty 2,7 miljoonan euron määräraha.

Erikoissuojattujen autojen lisäksi ryhmille hankitaan muun muassa kevyttä venekalustoa ja aiempaa tehokkaampia aseita. Esimerkiksi Pariisin ja Kööpenhaminan iskijät käyttivät järeää sotilasaseistusta poliisia vastaan, jolloin poliisin peruaseistus olisi jäänyt riittämättömäksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.