Video: Rikostutkintabisneksessä käytetään kovia keinoja

Rikostutkinnan kovat keinot 7:30

Yksityistä rikostutkintaa käytetään entistä enemmän yritysten väärinkäytösten selvittämiseen. Tällaisessa yksityisessä rikostutkinnassa voidaan käyttää monia samoja keinoja kuin poliisi rikostutkinnassa ja jopa kevyemmin perustein. MTV:n uutiset seurasi yhden alan yrityksen tarkkailuharjoitusta.

Video on kuvattu, kun Gothia Protection Group koulutti kuutta henkilöä tarkkailutehtäviin. Koulutus kesti viikon.

– Heistä pari on tosi toimissa pikapuoliin, sanoo asiantuntija ja Gothian osaomistaja Tero Haikara.

Haikara on entinen poliisi, kuten usea muukin yksityisessä rikostutkinnassa toimiva. Alalla on myös runsaasti entisiä sotilaita.

– Suomessa tämä liiketoiminta on lisääntymään päin. Me teemme asianajotoimistojen kanssa yhteistyötä erilaisten juttujen kimpussa, mutta myös suoraan liikeyrityksille. Me autamme heitä selvittämään olosuhteet epäiltyjen väärinkäytösten ympärillä.

Tyypillisiä tapauksia ovat tietovuodot, taloudelliset väärinkäytökset ja kilpailurajoituksiin liittyvät tapaukset.

Kyse ei ole vain videolla näytettävästä tarkkailusta, vaan kyseeseen voi tulla vaikkapa soluttautuminen.

Laki ei kiellä yksityiseltä yritykseltä tällaista tarkkailua, soluttautumista tai edes autojen seuraamista seurantalaitteilla, kunhan auto on työnantajan omistuksessa tai maksama.

Moniin keinoihin yksityinen tutkinta pääsee poliisia helpommin. Esimerkiksi peitetoiminta on varsin rajoitettua.

– Kielletyt keinot on helppo määritellä. Ne on todettu rikoslaissa, Haikara sanoo. Tällaisia ovat esimerkiksi salakatselu ja salakuuntelu. Laki kieltää tekemästä niitä, eikä niitä tehdä. Sallittua on kaikki mikä ei ole kiellettyä, Haikara toteaa.

Rikostutkintabisneksen kasvu nivoutuu osin suomalaisen oikeusjärjestelmän heikkouksiin. Poliisi ja oikeuslaitos ovat monesti hitaita ja tehottomia, yksityinen rikostutkinta taasen kallista.


Lue myös:

    Uusimmat