Mainos

Video-oikeudenkäynnit yleistyvät Suomessa

Kamera tallentaa todistajan eleet ja ilmeet. Tuomarien ja todistajan välissä voi olla satoja kilometrejä. Tekniikka tuo säästöjä.

Oikeusministeriön mukaan kaikki Suomen tuomioistuimet on aiotaan varustaa videoneuvottelulaitteilla muutaman vuoden sisällä. Nykytekniikka mahdollistaa etäkuulemisen siten, että oikeuden välittömyysperiaate säilyy. Tekniikka tuo oikeudenkäyteihin joustavuutta ja merkittäviä taloudellisia säästöjä.

Tuomioistuintarpeisiin hiottu videoneuvottelutekniikka mahdollistaa sen, että käräjäsihteerin ohjauksessa kamera tallentaa todistajan eleet, ilmeet ja äänenpainot niin, että oikeuden läsnäolovaatimus toteutuu. Näin vaikka välissä on tekniikan lisäksi satoja kilometrejä.

Viime vuonna videoneuvottelua käytettiin peräti 111 oikeudenkäynnissä Suomessa. Kokeiluvaiheessa videoneuvottelulaitteistot asennettiin Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun ja Rovaniemen käräjäoikeuksiin ja Vantaan vankilaan.

Lisäksi kokeilun aikana etäyhteys on otettu kymmeniä kertoja myös maan rajojen ulkopuolelle. Kokeilussa oli mukana Tallinnan kaupunkioikeus. Todistajia ei ole tarvinnut siis kutsua Suomeen.

Oikeusministeriön mukaan kaikki Suomen tuomioistumet on tarkoitus varustaa videoneuvottelulaitteilla parin vuoden sisällä. Lisäksi suurimmat vankilat ja syyttäjävirastot on tarkoitus varustaa videoneuvottelulaittein.

Viime lokakuun pakkokeinolain muutoksen jälkeen videoyhteydellä on voitu kuulla vankeja tai pidätettynä olevaa vastajaa poliisilaitokselta tai vankilasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.