Mainos

Risteilykesästä odotetaan vilkasta - Ukrainan kriisi voi painaa kävijämääriä

Lämpimän sään takia Helsingin kesäristeilyt alkoivat aikaisemmin viime vuoteen verrattuna.

Kauden avasi Kööpenhaminasta saapuva brittiläinen Discovery-alus Katajanokan satamalla tänään.

Tälle kesälle on varattu 260 alusta eli 23 alusta vähemmän kuin viime kesänä. Arvion mukaan tänä kesänä saavutetaan 400 000 risteilymatkailijaa. Asiantuntijoiden mukaan risteilykesästä tulee vilkas, vaikka heikko taloudellinen tilanne ja Ukrainan kriisi vaikuttavat turisteihin.

– Koko ajan nousee, ensi kesä näyttää tosi lupaavalta, enemmän laivoja kuin tänä kesänä, samoin myös vuonna 2016. Näyttää hyvin lupaavalta, toteaa risteilykoordinaattori Noora Heino Helsingin matkailulta.

Helsingin Matkailun tuoreiden tutkimusten mukaan tyypillinen risteilymatkailija Helsingissä on noin kuusikymppinen ja viettää aikaa mailla noin neljä tuntia. Tutkimukset osoittavat, että yli 93 prosenttia matkailijoista ovat tyytyväisiä risteilyynsä Helsingissä. Suurimmat risteilyn matkustajamäärät tulevat Saksasta, Yhdysvalloista ja Isosta Britanniasta. Taloudellinen epävakaus ja Ukrainan kriisi näkyvät risteilyluvuissa.

– Enemmän tietysti vaikuttaa tuo Ukraina, me ollaan niin lähellä Venäjää. Ja sehän näkyy ihan selkeesti nyt jo muun muassa amerikkalaisten matkustamisessa Suomeen, että on tullut kuulemma jo suhteellisen paljon peruutuksia. Se varmasti tulee kyllä näkymään, sanoo tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari Matkailun edistämiskeskusesta.

Helsingin suosio kasvaa

Matkailuasiantuntjoiden mukaan sijainnin kannalta Helsinki yhdistää loistavasti idän ja lännen. Helsinki kasvattaa yhä suosiotaan Itämeren risteilykohteena, vaikka Tukholma ja Kööpenhamina ovat edelleen kärjessä.

– Kannattaisi korostaa niitä meidän eroavaisuuksia näihin muihin Itämeren satamiin. Ja sitten toinen tietysti on se, että katseen kääntää entistä selvemmin itään, Koska sieltähän se kasvu tulee. Jos me onnistutaan kehittämään meidän risteilyä sanotaan kiinalaismyönteisemmäksi, siinä olisi varmasti kilpailuetua, johon kannattaisi tarttua, arvioi Hietasaari.

Helsinki on erinomainen risteilykaupunki, joka tarjoaa risteilijöille ohjelmaa eksoottisista retkistä design-työpajoihin.

– Tavoitteena on tulevaisuudessa, että saisimme tänne vaihtosatama-aluksia, joka tarkoittaa sitä, että matkustajamme voisivat viipyä täällä entistä pidempään, jota he myös Helsingissä haluavat. Ei semmoinen 7 tuntia riitä enää, tänne haluttaisiin tulla pariksi kolmeksi päiväksi, kertoo Heino.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.