Mainos

Video: Bushia varoitettiin Katrinasta

Julkisuuteen tulleen videotallenteen mukaan Yhdysvaltain presidentti ei ottanut varoituksia hirmumyrskyn mahdollisista tuhoista tarpeeksi vakavasti.

Hirmumyrsky Katrinan epäonnistuneista pelastustöistä on syntynyt uusi kohu Yhdysvalloissa, kun julki tulleen videon mukaan presidentti George W. Bushia varoitettiin lähestyvästä myrskystä etukäteen.

Julkisuudessa Bush sanoi myrskyn jälkeen, että New Orleansin tulvat tulivat hänelle yllätyksenä.

Amerikkalaisen uutistoimisto AP:n käsiinsä saama video on tallenne Katrinaa edeltäneestä Valkoisen talon videokonferenssista. Videolla Bush vakuuttelee, että liittovaltion pelastusyksiköt ovat valmiina katastrofin varalta.

Opposition demokraatit pitävät videopätkiä todisteina Bushin hallinnon laiminlyönneistä.

- Hallinnon kaikkia tasoja varoitettiin lähestyvästä myrskystä etukäteen, mutta se teki tuskallisen vähän valmiuden lisäämiseksi, senaattori Joseph Biden jyrisee.

Valkoisen talon mielestä video vain vahvistaa aiemmin sanotun, eli että Bush seurasi tarkasti tilannetta Texasin maatilallaan luottaen osa- ja liittovaltion yksikköjen kykyyn hoitaa pelastustoimia.

Kaikkiaan 1300 kuolonuhria vaatineen Katrina-myrskyn pelastustoimet olivat monien mielestä katastrofaalisen hitaita. Liittovaltion pelastustoimista vastaavan FEMA:n johtaja Michael Brown erotettiin pari viikkoa myrskyn jälkeen.

Bush vakuutti tilanteen olevan hallinnassa

Julkisuuteen vuotaneella tallenteella Michael Brown ja hurrikaanien tutkimuskeskuksen johtaja Max Mayfield varoittavat mahdollisista vakavista tuhoista.

Mayfield sanoo, että myrsky on voimakkaampi on kuin Floridassa 20 miljardin dollarin aineelliset tuhot aiheuttanut Andrew vuonna 1992. Mayfield varoittaa videolla mahdollisista kuolonuhreista varsinkin rannikkoseudulla.

Brown puolestaan kertoo, että tuhansia New Orleansin asukkaita voi hakeutua suojaan Superdome -stadionille, joka sijaitsee neljä metriä merenpinnan alapuolella. Brownin mukaan FEMA:ssa kaikki ovat hälytysvalmiudessa.

Bush kuuntelee tietoja kysymyksiä esittämättä ja vakuuttaa tilanteen olevan hallinnassa.

- Olemme valmiita auttamaan paitsi myrskyn aikana, myös sen jälkeen, jolloin hyödynnämme käytettävissä olevia resursseja, Bush toteaa.

New Orleansin pormestari järkyttyi tiedosta

Laiminlyöntejä ruotivan senaatin kuultavana ollut Brown pitää videota osoituksena siitä, ettei hänen avunpyyntöjään otettu Washingtonissa tarpeeksi vakavasti.

- Valkoisessa talossa puheeni FEMA:n ongelmista kaikuivat kuuroille korville, Brown sanoo Washington Post -lehden haastattelussa.

New Orleansin pormestari Ray Nagin oli lehtitietojen mukaan videon nähtyään silmin nähden järkyttynyt. Hänen epätoivoiset vetoomuksensa myrskyn jälkimainingeissa saivat maailmanlaajuista huomiota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.