Mainos

Videman: Veridoping erittäin yleistä

Urheilijoiden veriarvoja Lahden MM-kisoissa 2001 tutkinut Tapio Videman kertoo Aamulehdessä, että mitaleille yltäneistä hiihtäjistä puolilla oli erittäin epänormaalit veriarvot. Kaikista testatuista erittäin epänormaalit veriarvot olivat 17 prosentilla ja epänormaalit 19 prosentilla.

Kaikista Lahdessa testatuista hiihtäjistä normaalit arvot olivat noin kahdella kolmasosalla. Urheilijat, joiden arvot olivat normaalit eivät pärjänneet erityisen hyvin Lahden kisoissa.

- Sijoille 40-50 jääneistä urheilijoista erittäin epänormaalit veriarvot oli vain 3 prosentilla hiihtäjistä, kertoo Videman Aamulehdessä.

Lukujen valossa on selvää, että huippuhiihdossa ei juuri pärjää ilman verimanipulaatiota. Videman sanookin, että dopingtestit ovat viihdealan pr-toimintaa, ja pari positiivista tulosta tarvitaan uskottavuuden vuoksi.

Videman sanoi, että Lahdessa oli lähellä kaikkien aikojen dopingskandaali. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti kuitenkin kolme viikkoa ennen kisoja, ettei Lahden veritestejä julkisteta, vaan testejä käytetään vain tieteelliseen tutkimukseen.

Videman antaakin ymmärtää, että kuukautta aikaisemmin Salt Lake Cityn olympialaisten esikisojen veritestien tuloksilla oli vaikutusta Lahden kisoja koskevaan päätökseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.