Mainos

Veturinkuljettajat boikotoivat onnettomuusrataa

Norjan tiistaisen junaturman määrästä ei ole edelleenkään varmuutta. Veturinkuljettajat ilmoittivat tänään, että he kieltäytyvät liikennöimästä turmaradalla.

Turmapaikka on lohduton naky

Veturinkuljettajien mielestä rata ei ole riittävän turvallinen liikennettä varten, kertoi veturimiesten edustaja Stein Erik Olsen uutistoimisto Reutersille.

Eilen illalla poliisin tiedottaja arveli, että uhrien määrä on lähempänä kahta- kuin kolmeakymmentä. Tähän mennessä kuudentoista ihmisen ruumiit on kaivettu esiin junien raunioista tai löydetty turmapaikalta. Onnettomuudesta selvisi hengissä lähes 70 ihmistä, eräät pahoin loukkaantuneina. Myöskään junissa olleiden matkustajien määrästä ei ole vielä täyttä varmuutta.

Kahden henkilöjunan yhteentörmäys sattui tiistaina Åstan asemalla lähellä Lillehammeria. Valvontakeskuksessa kulunvalvojat ilmeisesti huomasivat, että samoilla raiteilla toisiaan kohti ajaa kaksi junaa. Kulunvalvojat yrittivät soittaa juniin mutta he eivät löytäneet veturien oikeita puhelinnumeroita. Kuljettajat näkivät vastaantulijan 300 metriä ennen nokkakolaria mutta mitään ei ollut tehtävissä sillä, vauhtia oli reilut 80 kilometriä tunnissa.

Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tai kiistäneet epäilyä numerosotkusta. Vain se on sanottu, että kännykät olivat ainoa keino tällä osuudella saada yhteys kuljettajiin. Lopullisesti turman syy selviää vasta viikkojen päästä.

Automaattinen kulunvalvonta puuttui

Norjasta-kartta-junaonnettomuus-04012000

Rataosuus, jossa onnettomuus sattui, kuuluu Norjan pääjunaväyliin. Turmapaikalla on vain yksi raide. Norjassa vain kahdella päärataosuudella ei ole automaattista kulunvalvontaa ja turmarata on toinen niistä. Viranomaisten mukaan turmaradalle oli jo suunniteltu automaattinen kulunvalvonta ja se piti suunnitelmien mukaan rakentaa lähiaikoina.

Onnettomuus tapahtui Åstan asemalla lähellä Elverumin kaupunkia noin 150 kilometriä Oslosta pohjoiseen tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Paikka sijaitsee lähellä Lillehammeria. Toinen juna oli matkalla Trondheimista Hamariin. Se törmäsi paikallisjunaan Åstan asemalla kello 14.30 Suomen aikaa.

Raivaustyot jatkuvat turmapaikalla edelleen

Onnettomuus on pahin Norjan rautateillä sitten vuoden 1975. Silloin 27 ihmistä sai surmansa kahden henkilöjunan törmätessä Trettenissä Lillehammerin pohjoispuolella.

(MTV3-Dagbladet-NRK-Aftenposten-STT-AP-NTB-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.