Mainos

Vettä läpäisevät päällysteet vähentävät kaupunkitulvia

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt vettä läpäiseviä päällysteitä hulevesien aiheuttamien kaupunkitulvien ehkäisemiseksi.

Kun kaupungit rakennetaan yhä tiiviimmiksi ja kaikki mahdolliset pinnat päällystetään, tulvavedet eivät pääse imeytymään mihinkään. Tähän ongelmaan on haettu ratkaisua VTT:n laboratoriossa. 

– Nämä uudet päällysteet on vettä läpäiseviä. Ne ovat erirakenteisia kuin tavalliset tiiviit päällysteet. Sen lisäksi siellä alla on vettä viivyttävä kerros ennenkuin se imeytyy maaperään. Se ehkäisee veden siirtymistä sadevesiviemärehin ja sitä kautta tulvat vähenevät ja niiden aiheuttamat haitat ihmisille ja rakennuksille pienenevät, selittää VTT:n tutkija Hannele Kuosa.

Koealueet Oulussa ja pääkaupunkiseudulla

Tutkijat ovat havainneet, että vettä läpäiseviä pinnoitteita voidaan tehdä esimerkiksi asfaltista, betonista ja luonnonkivistä.

Uusia pinnoitteita kokeillaan aluksi parkkialueilla, kevyen liikenteen väylillä, jalkakäytävillä, aukioilla ja pihoilla. 
– Vilkkaasti liikennöidyillä teillä näitä ei vielä haluta kokeilla, koska läpäisevien päällysteiden kestävyysominaisuudet eivät vielä ole kovin hyvät esimerkiksi nastarengaskulutusta vastaan, perustelee Hannele Kuosa.
Vettä läpäiseviä päällysteitä testataan pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.
– Tutkimustemme mukaan vettä läpäisevät päällysteet ovat nyt valmiita käyttöön. Uusia koealueita suunnitellaan jo. Niiden rakentaminen alkaa vielä tänä keväänä, kertoo VTT:n projektipäällikkö Erika Holt.

Sateet lisääntyvät Suomessa

Suomessa lisähaasteita tulee siitä, että päällystemateriaalien pitää kestää myös talvilosuhteissa. Uudet päällysteet eivät ole entisiä kalliimpia.

– Itse asiassa ne eivät juurikaan ole kalliimpia, kun ne saadaan käyttöön. Materiaalithan ovat täysin samoja. Ne vain tehdään vettä läpäiseviksi. Kustannuksia saadaan vähennettyä myös sitä kautta, että tarvitaan vähemmän hulevesiviemäröintiä. Samalla tulvien haitat pienenvät ja kustannukset vähenevät, kuvailee Kuosa.

Läpäisevien pintamateriaalien käyttöönotto on samalla varautumista ilmastonmuutokseen. Ilmastomallien mukaan Suomen sademäärät kasvavat 12 - 24 prosenttia tällä vuosisadalla. Erityisesti syys- ja talvisateiden ennakoidaan voimistuvan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.