Mainos

Veteraanit juhlivat Vaasassa

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen juhla keräsi yli 6 000 veteraania Vaasaan ja Mustasaareen tänään. Päivän pääjuhla järjestettiin Mustasaaren uutukaisessa Botnia-hallissa, joka täyttyi lähes viimeistä istumapaikkaa myöten veteraaneista ja muista juhlavieraista. Myös tasavallan presidentti Martti Ahtisaari osallistui pääjuhlaan.

Veteraanipäivän juhlallisuudet aloitettiin aamulla lipunnostolla Vaasan Vapaudenpatsaalla. Lipunnoston ja jumalanpalvelusten jälkeen veteraanit söivät kenttälounasta Botnia-hallissa. Tarjolla oli hernekeittoa ja päälle juotiin munkkikahvit. Myös presidentti lounasti veteraanien kanssa.

Veteraanipäivän pääjuhlassa puhuneen maaherra Heikki Kosken mukaan myös veteraanien kohdalla kanssaihmisten tuki on tärkeää. Sotaveteraanien aktiivinen yhdistystoiminta on osaltaan pyrkinyt lievittämään sodan aiheuttamia ongelmia ja tuomaan parannusta elinolosuhteisiin. Henkisellä puolelle se on tarkoittanut sitä, että yhteishenki on säilynyt vuosikymmenestä toiseen.

Veteraanien keski-ikä 79 vuotta

Suomessa on elossa vielä noin 180 000 sotaveteraania. Veteraanien keski-ikä lähentelee 79 vuotta. Veteraanien aseman ja elinolojen parantamiseen on viime vuosina panostettu, totesi juhlassa puhunut valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Kehittämiskohteena ovat olleet kuntoutus ja paremmat asumisolot. Tarkoitus on tukea veteraanien itsenäistä selviytymistä. Mielenkiinto kohdistuu uudenlaisiin asumisratkaisuihin, joihin liittyy erilaisia itsenäistä asumista tukevia palveluja, sanoi Niinistö.

Hänen mukaansa kansamme asema on tänään turvallisempi kuin kenties koskaan aikaisemmin. Meillä ei ole turvallisuusvajetta, eikä niin muodoin päiväkohtaista tarvetta hakea uusia turvallisuusratkaisuja, huomautti Niinistö. Valtakunnallista veteraanipäivää vietettiin nyt 12. kertaa. Huhtikuun 27. päivä valittiin juhlapäiväksi siksi, että Lapin sota ja toisen maailmansodan sotatoimet Suomen osalta vuonna 1945 päättyivät tuolloin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.