Mainos

Veteraanipäivän pääjuhla keräsi Kotkaan yli 2000 veteraania

Viidennentoista kansallisen veteraanipäivän pääjuhla järjestettiin tänään Kotkassa. Juhlaan osallistui kaksipäiväisen Kaakkois-Suomen maakuntamatkansa alkajaisiksi presidentti Tarja Halonen puolisoineen.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla keräsi Kotkaan runsaat 2000 sotiemme veteraania. Juhlaan osallistuivat myös tasavallan presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi. Juhlapuheen piti ministeri Aatos Erkko. Hän kehotti poliittista valtiokoneistoamme puoluekannasta riippumatta tarttumaan toimiin "pikaisesti ja määrätietoisesti" veteraaneilta saamamme perinnön, tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden säilyttämiseksi Suomessa.

Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuonut sisäministeri Ville Itälä muistutti, että Suomen turvallisesta ja vakaasta tilanteesta huolimatta, ulkoisen turvallisuuden kovan ytimen muodostaa kuitenkin uskottava kansallinen puolustus.

-Sotiemme kokemukset ovat opettaneet meille sen, että äärimmäisessä tilanteessa kansakunta voi luottaa ainoastaan itseensä. Tämän perinnön veteraanisukupolvi on meille antanut eikä sitä saa hukata, Itälä sanoi. Itälä mainitsi, että valtio pyrkii asuntojen korjausavustuksilla, apuvälinehankinnoilla, avohoitopalveluilla ja kuntoutuksella auttamaan niitä veteraaneja, jotka vielä selviytyvät kotonaan.

-He, joiden nuoruutta leimasi vaara ja epävarmuus, ovat ansainneet mahdollisimman turvallisen vanhuuden, Itälä sanoi.

Veteraaneista 142 000 elossa

Veteraanien tervehdyksen juhlaan tuonut Kotkan entinen kaupunginjohtaja Pauli Sutela totesi, että sotiemme veteraanien ja maamme nuorison keskinäisissä suhteissa ja yhteistyössä on etenkin kahden tätä edeltäneen vuosikymmenen aikana saatu aikaan paljon myönteistä.

-Me jäljellä olevat olemme saaneet elää pitkän elämän. Olemme myös osamme tehneet ja luovutamme tehtävämme teidän nuorempien sukupolvien hoitoon, Sutela sanoi. Suomessa on vietetty kansallista veteraanipäivää vuodesta 1987.

Veteraanipäivän tilaisuuksia järjestettiin lähes kaikissa maamme kunnissa, ja niihin osallistui vajaat 100 000 veteraania. Veteraanisukupolvi on jo hyvin iäkästä. Heidän keski-ikänsä on 81 vuotta, ja nuorimmatkin ovat lähes 75-vuotiaita.

Maassamme elää vielä 142 000 veteraania. Heistä 26 000 on sotainvalideja. Talvi- ja jatkosodassa kuoli 93 000 sotilasta ja 400 lottaa. Tänä kesänä tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun välirauha päättyi ja Suomelle raskas, monivuotinen jatkosota alkoi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja