Mainos

Vessön saarella suhisee jo supernopea netti – ministeriössä laajakaistastrategia on vasta valmistelussa

1:55

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo aloittaneensa laajakaistastrategian valmistelun. Käytännössä asia on kuitenkin jo pidemmällä. Nopeat tietoliikenneyhteydet takaavaa valokuitukaapelia asennetaan kaiken aikaa. Paikoittain erittäin nopea netti on jo arkipäivää.

Porvoossa Vessön saarella on osuuskunta, joka on rakennuttanut koko saaren kattavan valokuitukaapeliverkon. Vessönet Anl Osk perustettiin vuonna 2011 ja jo samana vuonna aloitettiin käytännön työt.

– Hanke sai salamalähdön, kun saimme tietää, että kaupunki tekee viemäritöitä täällä ja me halusimme päästä asentamaan kaapelia samalla kun kerran kaivetaan, osuuskunnan varapuheenjohtaja Henrik Westerlund kertoo.

Vessöllä on noin 450 taloa, joiden olisi mahdollista liittyä osuuskuntaan ja hankkia nopeat datayhteydet sen kautta. Osuuskunnalla on 160 jäsentä, joista 65:llä on aktiivinen liittymä.

– Budjettimme mukaan tarvitaan 72 aktiivista liittymää, että tämä pyörisi taloudellisesti omillaan. Tavoitteen asetimme kymmenen vuoden päähän, ja jo nyt meillä on 65, varapuheenjohtaja sanoo tyytyväisenä.

Vessönet on saanut sekä kaupungin että EU:n tukea, mutta suurin erä on kertynyt jäsen-, liittymis- ja kuukausimaksuista. Vessönet on asentanut kaapelia 195 kilometriä, rakentanut kaksi kyläjakamoa ja tehnyt 96 liittymiskaivoa. Kokonaiskustannukset ovat 708 000 euroa.

EU on asettanut laajakaistatavoitteekseen sadan megabitin yhteydet vuoteen 2025 mennessä. Porvoon Vessön saarella tämä on jo arkipäivää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.