Vesiskootteriralli näyttää olevan rauhoittumassa

Uudellamaalla vesiskootterikieltoja haettiin ja määrättiin lähinnä 1990-luvulla vesiskootterien yleistyessä.

Vesiskoottereilla päristely näyttää rauhoittuneen villeimmistä vuosista. Ainakin ympäristökeskuksille on parin viime vuoden aikana tullut vain vähän hakemuksia, joissa vaaditaan vesiskootteriajon kieltämistä jollain tietyllä vesialueella.

- Vesiskootteriliikenne huolestuttaa etenkin pienillä vesillä, toteaa osastopäällikkö Mari Rajala Pirkanmaan ympäristökeskuksesta. Pienissä järvissä saatetaan moottoriliikenne kieltää kokonaankin.

Kyselykierros ympäristökeskuksiin kertoo kuitenkin, että kieltopyyntöjä tuli enemmän viitisen vuotta sitten. Osa hakemuksista on johtanut kieltoihin tai rajoituksiin, osa ei. Jo vesilakikin säätää, että vesillä liikkujan tulee välttää tarpeetonta häiriön aiheuttamista.

"Valistuksellinen ote auttaa"

Esimerkiksi Etelä-Savossa on voimassa vain yksi vesiskoottereiden nopeusrajoitus, eikä uusia hakemuksia ole vireillä.

- Valistuksellinen ote auttaa, arvioi biologi Sirpa Peltonen Etelä-Savon ympäristökeskuksesta. Hän huomauttaa, että maakunnan monilukuisilla vesialueilla kieltoja on vaikea valvoakin.

Uudellamaalla kieltoja haettiin ja määrättiin lähinnä 1990-luvulla, jolloin vesiskootterit yleistyivät seudulla. Takavuosien suositut päristelyvedet eli merenlahdet ja Helsingin edusta ovat jo kieltoalueiden joukossa.

Kaikkiaan Uudellamaalla on voimassa useita kymmeniä vesiliikenteen rajoituksia ja kieltoja. Osa niistä koskee nimenomaan vesiskoottereita, osa muutakin vesien moottoriliikennettä. Lounais-Suomen ympäristökeskuksesta taas kerrotaan, että siellä rajoitukset kohdistetaan mieluiten tasapuolisesti kaikkiin venetyyppeihin.

"Vanhat kiellot ovat voimassa"

Pohjois-Karjalassa tuorein kieltopäätös on vuodelta 2004. Se kieltää vesiskootteriajelun Ruunaan retkeilyalueen vesillä Lieksassa.

- Vanhat kiellot ovat voimassa toistaiseksi, jos ei niitä kumota, muistuttaa alueidenkäyttöpäällikkö Risto Suikki Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta.

Suikin toimialueella on kymmenkunta sellaista vesistöaluetta, joilla vesiskoottereilla ei saa ajella. Yksi niistä on retkeilymelojien suosima vanha tukinuittoreitti, ns. väliväylä Valkealan, Luumäen ja Kouvolan alueella. Siellä vesiskootterikielto on ollut voimassa jo vuodesta 1988.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vesiskoottereista ei ympäristökeskusten mukaan ole kovin paljon ollutkaan häiriötä.

Lapin ympäristökeskuksen ylitarkastajan Pekka Hervan mukaan heille tuli keväällä Kilpisjärveltä yksi puhelu, jonka soittaja oli huolissaan ohjelmapalveluyrittäjän järjestämistä vesiskootteriajoista. Hervan mukaan ajelut tulee järjestää mahdollisimman kaukana rannasta, ja yrittäjän tulee neuvotella ranta-asukkaiden kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat