Mainos

Vesimassa vei taukopaikan mukanaan Ylläksellä

Vesimassa vyöryi viime yönä Yllästunturilla vieden suositun taukopaikan mukanaan.

Vyörymä tapahtui Äkäslompolon puolella Varkaankurussa. Vesimassa siirsi lunta kooltaan lähes puoli kilometriä pitkältä ja 50 metriä leveältä alueelta.

Kurun pohjaa pitkin vyörynyt vesimassa siirsi puurajan vieressä sijaitsevaa kevytrakenteista kahvilaa noin 50 metriä. Kukaan ei loukkaantunut, koska alueella ei ollut ihmisiä.

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden mukaan kyse ei ole lumivyörystä, vaan vesimassojen tulvimista pidetään todennäköisempänä tapahtumana.

Ylläs Skin rinnejohtaja Hannu Auvinen kertoo, että poikkeuksellisen lämmin sää on nopeuttanut lumen sulamista alueella, mistä vyörymän uskotaan johtuvan. Vesimassojen vellominen yöllä oli onni hänen mielestään onni onnettomuudessa. Varkaankurun alapuolella Jokeri-hissin vieressä sijaitsevassa taukopaikassa on Auvisen mukaan päivisin runsaasti ihmisiä. Hän uskoo, että vesimassat ovat keräytyneet lammeksi noin kilometrin päähän vyörymän yläosasta lumipatjan alle.

-Veden virratessa sekä lumen ylä- että alapuolella vesimassat ovat ryöpynneet Varkaankuruun. Voi olla, että vesimassat ovat olleet padon takana ennen niiden tulvimista sen yli.

Auvinen ei pidä tapahtuman toistumista todennäköisenä. Hän kertoo, että sulamisvedet eivät näytä patoutuvan, vaan ne virtaavat normaaliin tapaan tunturia alas. Ylläksellä vastaavankaltainen vesimassojen tulviminen on tapahtunut vuonna 1987. Auvisen mukaan tapaus oli huomattavasti tämänkertaista vähäisempi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.