Vesilaitoksilta halutaan varasuunnitelmat

Suomen vesilaitosten pitäisi varautua nykyistä paremmin poikkeustilanteisiin. Asiaa pohtinut työryhmä vaatii varautumissuunnitelmia ja toivoo varavedenottamoiden määrän lisäämistä.

Kokemukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi tulva, kuivuus tai yhden vedenottamon likaantuminen riittävät katkaisemaan vedenjakelun. Asiaa pohtinut työryhmä vaatii vesilaitoksille pakollisia varautumissuunnitelmia ja toivoo, että varavedenottamoiden määrää lisättäisiin.

Viime kesänä Riihimäellä asukkaat joutuivat keittämään juomavetensä usean viikon ajan, kun tulvavesi likasi vesijohtoveden.

Etelä-Pohjanmaalla kuivuus on ollut tulvia pahempi ongelma. Nyt niihin ovat kuitenkin varauduttu, kertoo toimitusjohtaja Olli Keski-Saari Lappavesi Oy:stä.

- Teimme varasuunnitelmia siitä miten pärjäämme, jos tulee kolmas kuiva kesä. Kaksi kesää me pärjäsimme hyvin, mutta kyllä se näkyy pohjavesipinnoissa, Keski-Saari sanoo.

Viime vuosien kuivuudet ja tulvat ovat osoittaneet, että Suomen vesihuolto on haavoittuvainen eikä poikkeustilanteisiin ole varauduttu riittävästi. Luonnonilmiöiden lisäksi vesihuoltoa uhkaavat pohjavesien saastuminen ja veden välityksellä leviävät epidemiat.

Vesilaitosten pitäisi varautua myös ilkivallan ja jopa terrorismin mahdollisuuteen, toteaa maa- ja metsätalousministeriön vesihallintoneuvos Jaakko Sierla.

- Varautumisessa on otettava huomioon kaikki uhat, mitä me pystymme tunnistamaan ja oikeastaan pitäsi pystyä varautumaan myös sellaisiin uhkiin, joita ei ole tunnistettu.

Työryhmän mielestä varavedenottamoita ei ole riittävästi edes kaikilla suurilla vesilaitoksilla pienemmistä puhumattakaan. Uuden käytöönotto vie kuitenkin aikaa, harmittelee Lappaveden Olli Keski-Saari.

- Tänä päivänä kuitenkin lupaprosessit ovat se aikaavievä osuus. Menee vuosikausia uuden vedenottamon löytymisestä siihen, kun se saadaan käyttöön.

Riskialttiimpia ovat pienimmät vesilaitokset, jotka saattavat toimia yhden työntekijän varassa. Tällä hetkellä Suomessa toimii kaikkiaan 1400 vesilaitosta.

- Tärkeää olisi, että ala kehittyisi kohti suurempia yksiköitä, joilla varautumisasiat voitasiin järjestää nykyistä paremmin, linjaa vesihallintoneuvos Sierla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.06.2005)

Lue myös:

    Uusimmat