Vesihuollon yksityistämisaie raivostutti suomalaiset, Italiassa vastaava temppu nosti hintoja 120 prosenttia – ministeri: Veden hinta tulee nousemaan joka tapauksessa

10:24
Suomessa on viime päivinä riidelty siitä, kuka omistaa kunnallisen vesihuollon.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan veden hinta tulee korjauskustannusten vuoksi nousemaan riippumatta siitä, yksityistetäänkö vesihuoltoa.

Vesihuollon yksityistämissuunnitelmat ovat saaneet kansalaiset takajaloilleen. Aiheesta tehty adressi keräsi eduskuntaan etenemiseen tarvittavat nimet parissa päivässä.

Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi

 • Yli 84 000 nimeä 8.2.2020.
 • Aloitteessa esitetään, että julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille estetään lailla, eli nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.
 • "Ei ole millään tapaa realismia, että jollekin paikkakunnalle Suomessa rakennetaan kilpaileva vesihuoltoverkosto (esim. vesijohtoverkosto) jo olemassa olevan rinnalle."
 • Keskustelu vesihuollon yksityistämisestä Suomessa alkoi tammikuun lopulla sen jälkeen, kun Jyväskylän kaupungin uutisoitiin selvittävän vähemmistöosuuden myymistä kaupungin vesi- ja sähkönjakeluyhtiö Alvasta.

Maailmalta on lukuisia esimerkkejä, joissa veden hinta on noussut yksityistämisen myötä – esimerkiksi Italiassa hinnat nousivat jopa 120 prosenttia. Monet pelkäävätkin vedenjakelun yksityistämisen korottavan hintoja myös Suomessa. Muun muassa Jyväskylän kaupungin suunnitelma yksityistää osa vesihuoltolaitoksestaan on saanut osakseen rajua kritiikkiä.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa aiheesta puhunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) suhtautuu yksityistämiseen varauksellisesti. Hänen mukaansa enemmistöomistajuus pitää aina pitää yhteiskunnan käsissä.

– Kansainväliset vertailut osoittavat mitä maailmalla on tapahtunut. Vesi on kansalaisomaisuuttamme. Pidän kaikissa tilanteissa välttämättömänä, että omistajuus on kunnallisessa tai alueen asukkaiden käsissä.

Ministeri Jari Leppä sanoo, että hinnat tulevat väistämättä nousemaan.

– Vesijärjestelmissä on melko paljon korjausvelkaa ja se vaatii investointeja. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että varmasti sen myötä tulee hinnannousuja. Tämän myötä joudumme varmistamaan, että hyvää ja turvallista vettä on saatavilla aina ja kaikissa tilanteissa.

Vain harva vesilaitoksista on nykyisinkään kuntien omistuksessa

 • Juoma- ja käyttövedestä vastaa kaikkiaan 1100 vesihuoltolaitosta, joista puhtaasti kunnan liikelaitoksia on vain 5 prosenttia.
 • Suurin osa vesihuoltolaitoksista eli 68 prosenttia on asiakkaiden omistamia osuuskuntia. 

Yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta sanoo, että vesiyhtiöiden hintoja on vaikea säännöstellä.

– Käytännössä vesiyhtiöllä on iso pelivara. Toki lainsäädännössä sanotaan, että vedenhinnan pitää olla kohtuullinen ja tasapuolinen. Hintojen sääntely on kuitenkaan vaikeaa, ja on riski, että ne nousevat, Kuoppamäki sanoo.

Yksityistäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiöllä on oikeus tehdä bisnestä veden puhdistamisesta ja jakelusta. Kuoppamäki pitää yksityistämistä huonona ideana.

– Se ei ole hyvä asia. Me kaikki tarvitsemme vettä. Sellaisia toimintoja kannattaa yksityistää, joissa saadaan toimiva markkinakilpailu aikaiseksi. Vesihuollossa tietyillä alueilla on vain yksi toimija, joten syntyy monopoliongelma. Ja silloin, kun markkinakilpailu ei toimi, tarvitaan vahvaa julkisen vallan kontrollia.

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja