Mainos

Vesien hoidolla lisää rapuja

Suomen rapukantoja yritetään lisätä hoito- ja käyttösuunnitelmien avulla.

Jokirapuja

Hoito- ja käyttösuunnitelmat tähtäävät rapukannan kasvattamiseen. Ravustusta voidaan lisätä siellä, missä kanta on tiheä tai vastaavasti rajoittaa niiden pyyntiä. Jos ravut yllättäen häviävät ruton tai muun syyn takia, haitan aiheuttaja voidaan panna korvaamaan vahingot.

Tänä kesänä Keski-Suomessa sijaitsevalle Leppäveden kalastusaluelle oma hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan. Laajat koeravustukset alkoivat heinäkuussa. Tutkijat selvittävät rapujen esiintymisalueita ja äyriäisten kokoja. Keski-Suomen vesiin hyväksytään vain jokirapu, sillä täplärapu kantaa jokiravulle tappavaa ruttosientä.

Rapu on taloudellisesti merkittävä


Kalastusalue sai suunnitelman tekoon rahallista tukea Keski-Suomen Työvoima- ja elinkeinokeskukselta. TE-keskuksessa ravustus nähdään tärkeänä.

- Rapuhan on vesiemme taloudellisesti tärkein eliö. Haluamme näin tukea maaseudun kehittymisedellytyksiä ja elinkeinoa ja lisätä myös virkistäytymismahdollisuuksia, sanoo keskuksen kalastusbiologi Jarmo Kovanen.

Viime kesänä pyytäjä sai ravusta keskimäärin 2 euroa. Vuodessa mertoihin eksyy 2-3 miljoonaa rapua. Kaiken kaikkiaan rapukaupassa liikkuu vuosittain noin 5 miljoonaa euroa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.