Vesieliöt paljastavat ilmastonmuutoksen

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä eliöyhteisöt muuttuvat pohjoisissa vesissä nopeammin kuin trooppisissa vesiekosysteemeissä. Ilmiö saattaa johtua Pohjolan voimakkaasti vaihtelevista sääolosuhteista. Tutkimustulokset julkaistaan pian Ecology-lehdessä.

Vedenalaisen ekosysteemin eliöyhteisöjen muutoksista pitemmillä ajanjaksoilla tiedetään toistaiseksi vähän. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ja Oldenburgin yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet satojen eliöyhteisöjen muuttumista erilaisissa vesiekosysteemeissä.

- Tulokset osoittavat, että eliöyhteisöiden avulla voidaan jäljittää ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena eliöyhteisöissä tapahtuu huomattavia muutoksia, kertoo tutkija Jenni Korhonen Helsingin yliopistosta.

Eliöyhteisöjen maantieteellinen sijainti vaikuttaa muutosvauhtiin

Alle vuoden mittaisilla ajanjaksoilla tulokset olivat odotettuja: pohjoisten vesistöjen eliöyhteisöt reagoivat hitaammin ympäristön muutoksiin kuin lähellä päiväntasaajaa elävät verrokkinsa. Runsaan energiansaannin vaikutuksesta tropiikissa elämän kiertokulku on kiivas: eliösukupolvet vaihtuvat tiheään tahtiin, joten myös ympäristömuutosten vaikutuksen näkyvät nopeasti.

Vuositasolla tarkasteltuna tulokset kääntyivät päälaelleen. Yli vuoden mittaisilla ajanjaksoilla tarkasteltuna pohjoisten vesien eliöyhteisöt muuttuivat voimakkaammin kuin yhteisöt lähellä päiväntasaajaa. Tutkijoiden mukaan ilmiö johtunee siitä, että pohjoisessa sääolosuhteet vaihtelevat rajummin kuin tropiikissa. Myös ilmastonmuutos on vaikuttanut enemmän pohjoisen sääoloihin.

Tutkijat havaitsivat myös, että muutosten nopeuteen vaikuttaa muun muassa eliöiden koko. Kasviplanktonlajeista ja muista pienistä eliöistä koostuvat yhteisöt muuttuvat nopeasti. Kaloista ja muista suurista sekä aktiivisesti liikkuvista eliöistä koostuvat yhteisöt muuttuvat hitaammin. Merissä eliöt muuntuvat hitaammin kuin makeissa vesissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat