Mainos

Vesi nousee edelleen Keski-Euroopasa

Noin puoleen Tsekin maakunnista on julistettu tulvien vuoksi hätätila. Tulvatilanteen uskotaan edelleen pahenevan, kun lumet sulavat.

Kevättulvat ovat nostaneet jokien pintaa edelleen Tshekissä ja Saksassa. Myös Itävallassa ja Unkarissa varauduttiin jokien tulvavesien nousuun. Pahimmillaan tulvien arvioidaan olevan huomenna.

Tulvavesien vuoksi jouduttiin Tshekissä evakuoimaan viikonvaihteessa yli 10 000 ihmistä. Tshekissä on julistettu tulvien takia poikkeustila seitsemässä maan kaikkiaan neljästätoista alueesta.

Saksan kaakkoisosassa oli suurimmassa vaarassa Dresdenin kaupunki, jonka halki Elbe-joki virtaa. Kaupungin alavimmat osat ovat jo veden vallassa ja vesi jatkoi nousuaan senttimetrin tuntivauhdilla.

Sadat ihmiset osallistuivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Dresdenissä tulvavallien lujittamiseen ja veden poistamiseen kaupungin tulvivista osista. Dresdenistä on evakuoitu noin 1500 ihmistä.

Viranomaiset vakuuttivat kuitenkin, ettei tilanne Dresdenissä muodostu yhtä pahaksi kuin vuonna 2002, jolloin koko kaupunki oli veden vallassa. Viranomaisten arvion mukaan veden pinta nousee tiistaina 7,8 metrin korkeuteen, kun se 2002 kipusi 9,4 metriin. Veden normaalikorkeus Dresdenissä on 2 metriä.

Posliinin valmistuksestaan kuulussa Meissenin kaupungin keskustassa oli vettä asukkaitten nilkkoihin asti, ja kaupungin pääkadulla uiskenteli ankkoja. Meissen sijaitsee 30 kilometrin päässä Dresdenistä.

Tshekissä pahenee

Tshekin pääministeri Jiri Paroubek varoitti, että tulvat saattavat vielä pahentua. Paroubek sanoi myös, että Tshekki harkitsee talousavun pyytämistä Euroopan unionilta tulvien takia.

Tshekin pohjoisosissa Elben vesien nousu uhkasi erityisesti Melnikin aluetta, joka sijaitsee 30 kilometriä pohjoiseen Prahasta. Sen sijaan Olomoucin kaupungissa Tshekin itäosassa Moravajoen pinta näytti olevan laskemassa. Viikonvaihteessa viidesosa Olomoucista oli veden peitossa.

Morava on myös Slovakian ja Itävallan rajajoki, ja sunnuntai-iltana itävaltalaisesta Dürnkrutin kaupungista jouduttiin evakuoimaan puolet kaupungin 2100 asukkaasta, kun yksi Moravan padoista oli murtunut.

Unkarissa liikenne useille alueille on keskeytyksissä tulvien takia. Budapestin kaupunginjohtaja on pyytänyt hallitusta julistamaan poikkeustilan kahdella Tonavan ranta-alueella Budapestissa. Tähän Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsany ei suostunut, mutta kiirehti itse pääkaupunkiin täyttämään hiekkasäkkejä antaakseen hyvän esimerkin.

Tonavan vedenpinnan arvioidaan nousevan tiistaina Budapestissa ennätysmäiseen 8,6 metriin.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.