Mainos

Vertaisverkkoa ylläpitäneille mätkähti maksettavaksi jättikorvaukset

Vertaisverkkoa ylläpitänyt helsinkiläiskaksikko tuomittiin käräjäoikeudessa yhteensä yli 800 000 euron korvauksiin tekijänoikeuksien haltijoille.

21-vuotias mies ja 35-vuotias nainen joutuvat maksamaan suurimmat korvaukset Musiikkituottajat IFPI ry:lle ja Suomen Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teostolle. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi lisäksi naiselle neljä ja miehelle kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Tuomitut perustivat Sarahs Secret Chamber -nimisen tiedostojenjakopalvelimen eli niin sanotun DC-hubin ja ylläpitivät sitä. Palvelimeen liittyneet voivat kopioida muiden käyttäjien jakoon laittamia tiedostoja. Valtaosa vertaisverkossa jaossa olleista tiedostoista oli kotimaista musiikkia.

Tuomitut perustivat vertaisverkon keväällä 2006 ja ylläpitivät sen toimintaa puolentoista vuoden ajan. Käräjäoikeus ei käsitellyt sitä, ovatko tekijät saaneet taloudellista hyötyä toiminnastaan.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan laillinen musiikin tuottaminen kärsii laittomien vertaisverkkojen toiminnasta.

- Luovan työn tekijät ovat jääneet vaille korvausta, sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Yhä kovempia tuomioita nettipiratismista

Nettipiratismista on annettu yhä kovempia rangaistuksia. Lokakuussa turkulaismies tuomittiin 300 000 euron korvauksiin nettipiratismista. Mies ei ollut tienannut rahaa vertaisverkollaan, mutta aiheuttanut huomattavaa haittaa tekijänoikeuksien haltijoille.

Myös viime kesänä korkein oikeus määräsi nuoria vertaisverkko Finreactorin ylläpitäjiä kymmenientuhansien eurojen korvauksiin.

Kotilaisen mukaan nyt annettu tuomio on linjassa korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen kanssa.

- Teko on rangaistava, jos se on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa toiminnallaan.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan DC-hubilla oli noin 1600 käyttäjää. Jaossa olleiden tiedostojen määrä vastasi kooltaan lähes 750 000:ta musiikkialbumia.

Tekijänoikeusjärjestön mukaan hubeja oli muutama vuosi sitten käytössä yli kaksisataa, joista viidestä tehtiin poliisille tutkintapyyntö. Nyt annettu tuomio oli kolmas oikeudessa käsitelty.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.