Mainos

Vertaistuki tärkeää - Lerppuvatsaan ei kikkaskonsteja

Vertaistuki on turhan vähän käytetty muoto naisille jakaa kokemuksiaan toistensa kanssa raskauden tuomista muutoksista, toteaa Väestöliiton perheneuvoja Juulia Ukkonen.

Aika ajoin naiset jakavat vertaiskuviaan raskauden ja imetyksen tuomista muutoksista erilaisilla suljetuilla verkkosivuilla.

Ukkonen huomauttaa, että raskaus ja synnytys muuttavat naisen kehoa pysyvästi.

- Lähtisin aina siitä, että keho muuttuu pysyvästi, se ei palaudu automaattisesti. Raskausarpien ja rintojen roikkumisen estämiseksi ei ole mitään kikkakonsteja. Jokaisen naisen keho on erilainen ja kehon muutoksiin vaikuttaa myös se, millainen sidekudos ja minkälaiset geenit naisella on, Ukkonen lohduttaa.

Kätilö ja perheneuvoja Juulia Ukkonen toimii myös projektikoordinaattorina Väestöliiton perheaikaa.fi -verkkopalvelussa, joka antaa naisille mahdollisuuden jakaa synnytykseen, raskauteen ja kehon muutokseen liittyviä kokemuksia.

- Jotta nainen lähtee näistä asioista keskustelemaan neuvolassa, hoitosuhteen pitää olla luotettava ja turvallinen. Näen, että anonyymit nettipalvelut antavat hyvän mahdollisuuden jakaa ajatuksiaan anonyymisti, eikä niitä tarvitse välttämättä omalla nimellä tai ystäviensä kanssa jakaa.

Naiset kilpailevat usein keskenään

Ukkosen mielestä naiset ovat muuttuneet vaativimmiksi itseään ja naiseuden rooliaan kohtaan.

- Erityisesti täällä pääkaupunkiseudulla naiset ovat muuttuneet vaativammiksi itseään kohtaan. Se naisen kuva ehkä nousee osin mediasta. Mutta koen, että naiset ovat myös itse osaksi syyllisiä ja usein kilpailevat keskenänsä siitä, että kuka on kaunein.

Nainen saa olla myös lempeä itseään kohtaan.

- Voi myös valita sen, että vatsa vähän lerppaa, ja ryhti on huono. Ei meidän tarvitse olla kiinteitä ja timmejä, vaan me voidaan myös olla sellaisia kuin se meille sopii.

Ukkosen mielestä on tärkeää, että naisen kehossa näkyy uusi rooli.

- Se on sitä naiseuden syvyyttä: kannat kehossasi naisen roolia ja se on näkyvä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.