Vertaistuki avuksi peliriippuvaisten hoitoon

Rahapelien ongelmapelaajille on nyt tarjolla uudenlainen hoitomuoto, kun A-Klinikkasäätiön alainen Rapeli-yhteisö aloittaa toimintansa Helsingissä. Hoidon ytimenä on vertaistuki, itsearviointi ja koulutus.

Uhkapeleissä onneaan koettavien joukossa on usein myös niitä, joille pelaamisesta on tullut todellinen ongelma.

- Pari kertaa on tullut tilanne, jossa olen harkintani mukaan ehdottanut pelaajalle, että mitä jos riittää tältä päivältä. Sillä tavalla on saatu kierre katkaistua edes hetkeksi, Täyspotin pelisaliasiakaspalvelija Linda Schauman-Velte kertoo.

Kierteen katkaisu olisi paikallaan monella, sillä toissa vuonna tehdyn kartoituksen mukaan Suomessa oli 65 000 pelaajaa, jotka olivat riskiryhmässä tulla peliriiippuvaisiksi. Viime vuosina pelaaminen on vain kasvanut.

- Kun kokonaismäärä pelaamisessa lisääntyy, myös haitat lisääntyvät, professori Lasse Murto A-Klinikkasäätiöstä kertoo.

Vuosittain peliongelman takia hoitoon hakeutuu reilut 5000 ihmistä. Tähän asti ongelmana on kuitenkin ollut, että hoitoa on tarjottu pääasiassa vain päihdehuollon yhteydessä.

Nyt tilanne korjaantuu, kun ainoastaan peliongelmaisille tarkoitettu, A-Klinikkasäätiön alainen Rapeli-yhteisö aloittaa toimintansa Helsingissä. Yhteisöä varten kehitetyssä uudessa hoitomallissa olennaista on koulutus, vertaistuki ja itsearvionti.

- Hoito perustuu nimenomaan siihen, että sitä arvioidaan itse. Hoito etenee hoitopäiväkirjan avulla, plus sitten tietenkin muiden kanssa yhdessä, sanoo Rapeli-yhteisön projektityöntekijä Timo Alihanka.

Vaikka Rapeli on päihdehuollosta erillinen, siinä sovelletaan päihderiippuvuushoidon avoyhteisömallia. Tämä tarkoittaa, että jatkuvan laitoshoidon sijaan asiakkaat ovat paikalla arkisin yhdeksästä viiteen.

Päiväohjelma on tiukasti rakennettu, ja se sisältää erilaisia tehtäviä, terapiaa ja keskusteluja. Rapelia rahoittaa Raha-automaattiuyhdistys, ja asiakkaalle hoito on maksutonta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat