Mainos

Verovähennyksiin saadaan selkeyttä lähivuosina

Tavallisen kansalaisen yleisimmät verovähennykset liityvät muun muassa matkakuluihin ja tulonhankkimisesta aiheutuviin kuluihin.

Verovähennysjärjestelmä saattaa yksinkertaistua jo lähivuosina. Vähennyksiin liittyvää selvitystyötä on tehty pitkään, ja uudistukset voisivat tulla voimaan vuonna 2010. Hallitusneuvos Kirsi Seppälä valtiovarainministeriöstä korostaa kuitenkin, että poliittisia päätöksiä verotuksen rakenteellisista tarkistuksista ei vielä ole tehty.

- Verojärjestelmän muuttaminen on jatkuvasti pohdinnan alla. Käymme tästä koko ajan vuoropuhelua poliittisten päättäjien ja verohallinnon kanssa.

Muutoksen tarkoituksena on tutkia, miten palkansaajien matkakuluja, tulonhankkimisesta aiheutuvia kuluja ja kotitalousvähennystä voitaisiin selkeyttää. Helppoa se ei ole, sillä verotuksen yksinkertaistaminen on tunnetusti monimutkaista.

Esimerkiksi jo nyt tiedetään, että ensi vuoden alusta voimaantuleva kakkosasunnon eli työasunnon vähennysjärjestelmä on kaikkea muuta kuin selkeä.

Muutostarpeet lyövät toisiaan korvalle

Verohallinto haluaisi, että verotus olisi mahdollisimman yksinkertaista ja kaavamaista. Tällöin esimerkiksi tulonhankkimisvähennys poistuisi nykymuotoisena ja sen tilalle tulisi kaikille palkansaajille yhtenäinen könttivähennys. Tämän toiveen valtiovarainministeriön Seppälä tyrmää tylysti.

- Isojen vähennysten saajat joutuisivat kärsimään, eikä se olisi oikeudenmukaista. Näin ollen verohallinnon on vain elettävä nykyisten tulonhankkimisvähennysten kanssa.

Verohallinnossa myönnetään, että kovin yksinkertaistettu vähennysjärjestelmä voisi aiheuttaa kansalaisten eriarvoista verokohtelua. Toisaalta myös nykyinen rakenne aiheuttaa vaivaa asiakkaille.

- Mielestämme sellaiset vähennykset pitäisi poistaa, jotka edellyttävät asiakkailta työläiden olosuhdeselvitysten ja erittelyiden tekemistä, huomauttaa ylitarkastaja Kristiina Virmajoki verohallinnosta.

Virmajoki muistuttaa, että ihmiset täyttävät veroilmoitusten selvitykset yleensä melko hyvin. Silti huolellisen ja seikkaperäisen selvityksen tekijä on paremmassa asemassa kuin kansalainen, joka ei osaa tai pysty tätä tekemään. Ongelmia esiintyy vaikkapa kotitalousvähennyksissä: jos remonttilaskua ei ole eritelty, asiakkaiden on vaikeaa arvioida kulujen osalta ihmisen ja koneen tekemän työn välistä osuutta.

Veronmaksajat rajaisi verottajan valtaa

Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Juha Koponen on sitä mieltä, että verottaja kohtelee kansalaisia pääosin samanarvoisesti. Mutta tulkinnalliset tilanteet ovat nimenomaan tulkinnallisia.

Koponen listaa kolme teemaa, jotka toistuvat yhteydenotoissa Veronmaksajiin: tulonhankintaan liittyvät vähennykset, kotitalousvähennykset ja matkakuluvähennykset.

- Verottaja tulkitsee hyvin helposti, että esimerkiksi tietokone tai kurssi ei liity riittävästi työhön, ja siksi vähennys evätään tai hyväksytään vain osittain. Tietysti rajanveto on vaikeaa, sillä verotoimistossa ei voida tietää yksityiskohtaisesti verovelvollisen asioita, Koponen sanoo.

Veronmaksajat toivoo, että verohallinnon oikaisuoikeuksia rajoitettaisiin. Tavallinen ihminen saattaa joutua maksamaan verohallinnon virheistä, Koponen valittelee.

- Ääritilanteessa verottaja tekee virheen, jonka se korjaa parin vuoden päästä. Vero laitetaan maksuun, kuten oikein onkin, mutta samalla verovelvollinen joutuu maksamaan korkoa viivästyksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.