Mainos

Verouudistus Venäjällä

Venäjän veroviranomaiset lupaavat suuren verouudistuksen toteutuvan jo tänä vuonna. Uusi verolaki helpottaisi ulkomaisten yritysten toimintaa Venäjällä. Tarkoitus on karsia erilaisten verojen lukumäärä reiluun puoleen entisestä.

Venäjällä toimivaan yritykseen voi kohdistua jopa yli 40 erilaista veroa. Lisäkiusana on arvaamattomuus; verotus vaihtelee alue- ja paikallistasolla suuresti ja lait ovat ristiriidassa federaation lakien kanssa. Vaikeutena on myös se, että verot on maksettava eri paikkoihin ja niiden maksuaikataulut ovat hyvin kirjavia.

Venäjän finanssiministeriössä suurtaverouudistusta valmistelevan osaston päällikkö Alexandr Ivanejev vakuttaa että erilaisten verojen lukumäärä laskee 26:een. Keskimäärin verovelvolliseen kohdistuisi 5 veroa. Uuden verolakikokoelman laatija luottaa lakiuudistuksen läpimenoon Venäjän vanhollisessa parlamentissa.

Lainsäädäntöä vielä suurempi ongelma Venäjällä on se, että veroja ei saada kerätyksi. Veron keruussa valtion apuna on suuret valtuuden omaava veropoliisi.

Tämän vuoden ensimäisen kolmen kuukauden aikana valtion kirstuun on kilahtanut vain 40 prosenttia odotetusta verokertymästä. Ivanejev uskoo, että verouudistus helpottaa osaltaan veronkeruuta koska uudistusta edeltää yritysten verovelkojen uudelleen järjestely. Yrityksille annetaan mahdollisuus pestä kätensä ennen uutta lakia.

Venäjän verouudistaja Ivanejev haluaisi lieventää verokiertäjien ankaraa kohtelua, sillä raskaiden sanktioiden pelossa yrittäjät eivät uskalla pimitysten jälkeen enää palata lailliselle tielle.

Suomen ja Venäjän välisen, uuden verosopimuksen odotetaan tulevan voimaa myös tänä vuonna. Uusi verosopimus heikentää rakennustoiminnan verovapauskäytöntöä.
(MTV3/Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.