Mainos

Verotulot ja Sonera lisäbudjetin rahasammot

Valtio maksaa tänä vuonna lainojaan pois kaikkiaan 17,2 miljardin markan edestä. Tänään valmistuneessa alustavassa lisäbudjettiesityksessä valtionvelan nettokuoletusten määrää on nostettu 11,3 miljardia markkaa kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Rahaa velanmaksuun valtio saa Soneran osakkeiden myynnistä ja verotuksesta.

budjettikirja 2000

Valtiovarainministeriön luonnokseen kuluvan vuoden lisätalousarvioksi on kirjattu Soneran osakkeiden myyntituloja 10,4 miljardin markan edestä. Valtio myi maaliskuussa 22 miljoonaa osaketta, joista kertyi nettotuloa vajaat 12 miljardia markkaa. Valtion omistusosuus yhtiössä on myynnin jälkeen hieman yli 54 prosenttia.

Valtiolle kertyy tänä vuonna myös verotuloja ennakoitua enemmän. Lisäbudjettiluonnoksessa on lisäystä tulo- ja varallisuusveroon viiden miljardin markan verran. Koko vuoden tuoton on arvioitu nousevan 72,2 miljardiin markkaan. Arvonlisäveroa kertyy valtiovarainministeriön laskelmien mukaan runsas miljardi markkaa yli varsinaiseen budjettiin merkityn 55,2 miljardin.

Henkilöautojen kauppa on käynyt sen verran vilkkaasti, että autoveron tuottoarviota on nostettu 400 miljoonalla markalla. Sammon ja Leonian omistusjärjestelyt ovat tuoneet valtiolle Leonian omistajana runsaan kahden miljardin markan ylimääräiset osingot. Muut lisäbudjettiluonnoksen tulot koostuvat lähinnä EU:n erilaisten tukien maksatusaikataulun muutoksista.

Ehdotus julki ensi kertaa

Uuden julkisuuslain mukaisesti valtiovarainministeriön ehdotus julkistettiin nyt ensimmäistä kertaa valmistelujen tässä vaiheessa. Ehdotuksessa tulojen määrä on 19,5 miljardia, mistä pääosa on Sonera-rahoja. Kun velanhoito ja vastaavat kulut jätetään pois, varsinaisten menojen määräksi jää budjettipäällikkö Timo Viherkentän mukaan runsaat neljä miljardia markkaa.

Ehdotuksesta käydään vielä neuvottelukierros valtiovarainministeriön ja eri ministeriöiden kesken. Sen jälkeen valtiovarainministeriö tuo lopullisen ehdotuksensa koko hallituksen neuvotteluun 16. toukokuuta.

Telakoille ei esitetä lisää tukea

Telakkahissi

Telakkatukeen ei valtiovarainministeriön luonnoksessa esitetä mitään lisäystä. Kauppa- ja teollisuusministeriö on toivonut lisärahaa, eikä siellä asiaa pidetä vielä ollenkaan loppuunkäsiteltynä. Varsinaisessa budjetissa telakkatukeen on tälle vuodelle 75 miljoonaa markkaa.

Kunnat ovat saamassa harkinnanvaraisiin avustuksiin lisää 100 miljoonaa markkaa, mistä hallitus sopi jo kevään ns. kehysneuvottelujen yhteydessä. Samoin luonnokseen sisältyvät tielaitosuudistuksen yhteydessä sovitut lisäykset perustienpitoon (194 milj.) ja uusiin tiehankkeisiin (500 milj.).

Euron heikentyminen paisuttaa laskuja

F-18 Hornet

Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen tuntuu Hornet-hävittäjien laskussa. Puolustusvoimat saa 120 milj. markkaa lisää laskuista selviytymiseen. Euron heikkeneminen ja yleinen korkotason nousu kasvattavat valtion velkojen korkomenoja 368 milj. markkaa. Budjettiesityksessä korkomenoiksi oli arvioitu 4,1 miljardia.

Suomelle ensi syksynä tuleva puheenjohtajuus YK:n yleiskokouksessa tuo paitsi kunniaa myös menoja. Lisäbudjettiluonnoksessa niihin on varattu 800 000 markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.