Mainos

Verotuksessa runsaasti pieniä muutoksia

Verotus muuttuu ensi vuoden alusta. Tuloverotuksen veroprosentit eivät kuitenkaan muutu, vaikka tulorajoihin tuleekin yhden prosentin korotus. Sen sijaan pääomaveroprosentti ja yhteisövero nousevat.

Verologo

Tuloveropuolella vuonna 2000 toimitettavassa verotuksessa tulorajoja on korotettu yhdellä prosentilla kaikissa tuloluokissa. Varallisuusveron ja yhteisöjen varallisuusveron määrä pysyy ennallaan. Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu alenee 1,35 prosentista 1,0 prosenttiin ja eläkkeensaajan sairausvakuutusmaksu alenee 0,7 prosenttiyksikköä.

Pääomatulojen sekä yhteisöjen ja yhteisetuuden tuloveroprosentti on 29 ensi vuonna. Muutos koskee myös korkotulon lähdeveroa sekä rajoitetusti verovelvollisia. Talletuskorkojen verovapauden poistumisen seurauksena pankki perii tileiltä 29 prosentin lähdeveron 1.6.2000 lähtien kertyvistä koroista. Myös ylimääräinen korkovähennys poistuu. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 17,62 prosentista 17,67 prosenttiin, joten kunnallisveron tuotto kasvaa noin 200 miljoonaa markkaa.

Eläkevakuutusmaksuihin verotustiukennuksia


Vapaaehtoisten eläkevakuutusmaksujen täysimääräistä verovähennysoikeutta on tiukennettu. 23.6.1999 jälkeen otetusta eläkevakuutuksesta saa täysimääräisen vähennysoikeuden, jos vakuutettu siirtyy eläkkeelle aikaisintaan 60 vuotta täytettyään. Eläkeiän raja nousee siten kahdella vuodella. Eläkkeen taso puolestaan rajoitetaan 60 prosenttiin. Ennen 1.1.1992 otettujen eläkevakuutusten verotuki säilyy entisellään. Puoliso voi vähentää ansiotuloistaan vakuutetun eläkevakuutusmaksuja enintään 15000 markkaa vuodessa.

Yritysverotuksessa lievennyksiä

Osinkojen osalta kansainvälinen kaksinkertainen yritysverotus lievenee siltä osin, kun suomalainen yhtiö jakaa ulkomaisilta tytäryrityksiltä saamiaan osinkoja edelleen ulkomaisille osakkailleen. Lievennettyjä säännöksiä sovelletaan sellaisessa sopimusvaltiossa asuvan yhteisön jakamaan osinkoon, jonka yhteisöjen tulovero ei olennaisesti eroa Suomen verotuksesta. Lakia sovelletaan vuodesta 2000 alkaen.

Arvonlisäverolakiin tulevat muutokset koskevat puolestaan sijoituskultaa, joka vapautetaan alv:sta. Vaikeavammaisille yrittäjille myönnettävää vapautusta arvonlisäverosta jatketaan vuoden 2000 loppuun. Irtotupakan verotus kiristyy. Käärittävän tupakan hinta nousee noin seitsemän prosenttia ja piippu- ja savuketupakan hinta noin neljä prosenttia.

Kiinteistövero nousee

Kiinteistöverotuksen vähimmäisprosentteja on nostettu niin, että yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,50-1,00. Vakituisten asuntojen veroprosentti on 0,22-0,50. Rakentamattomalle paikalle kunta voi määrätä korotetun veron vuodesta 2001 alkaen. Veroprosentti voi olla 1,00-3,00.

Korot vahvistettiin

Valtiovarainministeriö on vahvistanut peruskoroksi 3,5 prosenttia tammikuun 1. päivästä kesäkuun loppuun asti. Uuden viivästyskoron viitekoroksi on vahvistettu kolme prosenttia. Yleinen viivästyskorko on kymmenen prosenttia, jonka viitekorko on seitsemän prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.